Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» στην περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έπειτα από τη συνάντησή της με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Είμαστε προσηλωμένοι, δουλεύουμε μαζί, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση νωρίτερα σήμερα με την καγκελάριο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, λίγα 24ωρα μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου που προκάλεσαν εκνευρισμό στο Ταμείο.

Η Λαγκάρντ είπε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, και η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας πρόκειται να έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη σταθερή θέση του Βερολίνου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε εκ νέου ότι ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν δυνατόν όσο αυτή παραμένει στην ευρωζώνη.

«Δεν είναι μια απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα χρέους, αλλά μάλλον, κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στη ζώνη του ευρώ», τόνισε η Μέρκελ και εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της Γερμανίας να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση.