«Πόλη των Θαυμάτων», αποκαλούσε την Βαρκελώνη στο μυθιστόρημά του, ο Εντουάρντο Μεντόθα. Ναι, θαυμάτων. Αλλά και θαυμαστών πλακόστρωτων πατωμάτων.

Ο Σεμπάστιαν Έρας, ο Γερμανός φωτογράφος, περιδιάβηκε πρόσφατα την πόλη και προσκαλεί σε βόλτα με κίνδυνο δημιουργίας στους περιπατητές ενός συνηθισμένου αυχενικού. Όχι αυτού από το να κοιτάζεις ψηλά, την πρόσοψη της Casa Batllo, τους πύργους της Sagrada Familia, τις πτυχώσεις της La Pedrera. Του αυχενικού που δημιουργείται από το να κοιτάζεις κάτω, τους πιο αγνοημένους θησαυρούς της Βαρκελώνης, τα πατώματά της. Στα καφέ, στα ξενοδοχεία, στα νοσοκομεία, στις εκκλησίες της.

«Αυτά τα πατώματα είναι εθιστικά» λέει ο Χοσέ Χόβενα, που μαζί με την Ελισάμπετ Μαρτίνεθ εμπνεύστηκαν το Tile Addiction και έχουν ανεβάσει στο Instagram εκατοντάδες φωτογραφίες πατωμάτων της Βαρκελώνης.

Ο Σεμπάστιαν Έρας μοιράζεται μαζί τους το πάθος για πατώματα. Με τη φωτογραφική μηχανή του στραμμένη στο δάπεδο είχε ήδη κόψει βόλτες στη Βενετία και το Παρίσι. Ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκλησή τους και ξεκίνησε για την «Πόλη των Θαυμάτων».