Η Ελλάδα ανέβαλε ώς την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας προσφύγων στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αγκυρα, δήλωσε την Τρίτη τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν αναμένεται να υπάρξει επανεισδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα του μέχρι τότε.

Η πρώτη ομάδα 202 προσφύγων επαναπροωθήθηκε χθες, Δευτέρα, από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών, που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου στο Δικελί, ήταν Πακιστανοί, Αφγανοί και Ιρανοί, ενώ μόνο δύο ήταν Σύροι.

Αφού καταγράφηκαν και υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, όλοι, πλην των Σύρων, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε κέντρα υποδοχής στην περιοχή Σαράντα Εκκλησίες (Κιρκλάρελι, βορειοδυτικά). Θα παραμείνουν εκεί εν αναμονή της εξέτασης από τις τουρκικές Αρχές των φακέλων τους ενόψει της ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η συμφωνία προβλέπει την επανεισδοχή από την Τουρκία όλων των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου. Επίσης, προβλέπεται ότι για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται από την Ελλάδα, άλλος ένας θα μετεγκαθίσταται σε κάποια χώρα της ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος με όριο τους 72.000 ανθρώπους.

Η αύξηση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά επιβράδυνε τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από ΜΚΟ, οι οποίες τονίζουν κυρίως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται «ασφαλής χώρα» για τους σύρους πρόσφυγες.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατήγγειλε ότι οι ελληνικές Αρχές επαναπροώθησαν12 πρόσφυγες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν επίσημα αίτηση ασύλου εν μέσω του διοικητικού χάους που επικρατεί στη Χίο. Ο βρετανικός The Guardian γράφει ότι η αστυνομία «ξέχασε» να επεξεργαστεί τις αιτήσεις 13 εκ των 202 αιτούντων άσυλο που εστάλησαν πίσω στην Τουρκία τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR).

Η Διεθνής Αμνηστία την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επαναπροωθεί παράνομα περίπου 100 σύρους πρόσφυγες καθημερινά στην εμπόλεμη πατρίδα τους, κάτι που η Αγκυρα διέψευσε κατηγορηματικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ