ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΦΕΞ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΠΟΤΕ

PROBOLI PARALHLOI DROMOI

”..Στη διαρκή περιφρόνηση των ζωτικών λειτουργιών του
το σώμα συχνά αντιδρά με ασθένειες. Στις λειτουργίες αυτές ανήκει
η ικανότητα να αφουγκραζόμαστε την αληθινή μας ιστορία…
Καμιά φορά γίνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που
νιώθουμε και γνωρίζουμε και σε αυτό που επιθυμούμε να νιώθουμε..
Το σώμα μου είναι η πηγή όλων των ζωτικών
πληροφοριών που μου ανοίγουν τον δρόμο για περισσότερη
αυτονομία και αυτοπεποίθηση…»

Άλις Μίλλερ

Σε αυτό το διήμερο σεμινάριο θα εξερευνήσουμε τη διάσταση του σώματος και τη “γλώσσα του σώματος”. Ποια είναι η μνήμη που κουβαλάει το σώμα στο πέρασμα της ζωής μας? Τι έχουμε να μάθουμε και δεν μάθαμε ακόμα? Τι είναι αυτό που κρύβει τόσο έντεχνα η επίγνωση μας πίσω από κάθε σωματική έκφραση, ταραχή ή απόρριψη της ομοιόστασης? Κάθε δυσλειτουργία ή ασθένεια δεν είναι παρά μια προσπάθεια του οργανισμού να φέρει την επιθυμητή ισορροπία… για επιβίωση.

Μέσα από αλληλεπίδραση, επαφή και βιωματικές ασκήσεις θα γίνει μια προσπάθεια να βιώσετε και να ανακαλύψετε το δικό σας μήνυμα του ψυχικού σας κόσμου. Μέσα από επίγνωση πως το σώμα που δεν ψεύδεται ποτέ….

Συντονιστές:
Μαρίνα Κατσικίδου – Ψυχολογος ΑΠΘ, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt
Αθηνά Αναγνωστοπούλου – Σύμβουλος Ψυχικής υγείας, Ψυχοθεραπευτρία Gestalt

Σάββατο 9 Απριλίου (3μμ-9μμ) & Κυριακή 10 Απριλίου (10πμ-4μμ)

Πληροφορίες: Γραμματεία Φεξ 2541025421 & Μαρίνα Κατσικίδου 6955495569
το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
ταξιδεύει στην Ξάνθη

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 Απριλίου 2016 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
ΖΩΝΗ Α 18.00 – 21.15
• 18:00- 18:25 Αόρατες διαδρομές. /Γιάννα Δελατόλα (24′)
Ανακαλύπτουμε την πόλη της Αθήνας μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του Γιάννη, της Μαρίας και του Λάμπρου, που είναι και οι τρεις ξεναγοί στις Αόρατες Διαδρομές (κοινωνικές περιηγήσεις που οργανώνει το περιοδικό δρόμου αστέγων «σχεδία»). Οι πρωταγωνιστές μας ταλαιπωρήθηκαν αρκετά στο παρελθόν: Η Μαρία έχασε τη δουλειά της, ο Λάμπρος έμεινε στο δρόμο και ο Γιάννης ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Παρά τις δυσκολίες τους, μοιράζονται μαζί μας τους αγώνες τους και την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τους ακολουθούμε καθώς οδηγούν τους επισκέπτες στα στενά της Αθήνας και μαθαίνουμε όχι μόνο για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές αλλά κυρίως για τις δικές τους προσωπικές «αόρατες» διαδρομές. Είναι μια ιστορία για τρεις δυνατούς συμπολίτες μας που ποτέ δεν τα παρατάνε.
image002
• 18:30-19:55 Guardians of the Aegean. / Όμηρος Ευαγγελινός (83′)
H πενταετής οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού καθώς ταξιδεύει με ένα παλιό ψαροκάικο στα νησιά των Κυκλάδων για να ερευνήσει το θέμα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών ψαράδων στις ακτές του Αιγαίου. Εκεί καταγράφει μια κατάσταση αναρχίας και χάους όπου οι καθημερινές παράνομες πειρατικές τακτικές όπως η χρήση δυναμίτη και η μεγάλης κλίμακας αλιεία, έχουν επιφέρει δραματικά αποτελέσματα στα ιχθυοαποθέματα. Καθ’ οδόν μαθαίνει για ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό, καταλήγει στη Σαντορίνη, όπου παρακολουθεί τις προσπάθειες του τελευταίου να ενώσει ντόπιους ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως…
• 20:00-21:05 Η Αθήνα από κάτω – Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων / Τάκης Μπαρδάκος (62′)
Η Ελλάδα των «νεόπτωχων», των ανέργων που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό ως καλλιτεχνικό έργο, δεν ακολουθεί τους κανόνες της διαφημιστικής αισθητικής ή της τουριστικής ματιάς, αλλά είναι σκληρό και αποδομημένο – όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.

ΖΩΝΗ Β 21.15 –
• 21:15-21:50 Ερατοσθένης, η κινητή βιβλιοθήκη / Κώστας Βάκκας (34′)
Ο Έλληνας πανεπιστήμονας Ερατοσθένης γεννήθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα στην Κυρήνη, την ελληνική αποικία της Λιβύης. Λόγω της σοφίας του, του έδωσαν το παρατσούκλι «κινητή βιβλιοθήκη». Ο Φαραώ της Αιγύπτου τού ανέθεσε τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Ήταν μεταξύ άλλων αστρονόμος, μαθηματικός, γεωγράφος και ποιητής. Έμεινε στην ιστορία για την ακριβή καταμέτρηση της περιμέτρου της γης. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη συγκλονιστική περιπέτεια της ζωής και του έργου του Ερατοσθένη στις πόλεις όπου έζησε, την Κυρήνη και την Αλεξάνδρεια. Για το έργο του Ερατοσθένη μιλάει ο καθηγητής Ευτύχης Παπαδοπετράκης.

• 22:15-23:50 Σκιά στην ψυχή. / Δημήτρης Πλιάγκος, Μάριος Πολυζωγόπουλος (95′)
Εκεί όπου σταματά η επίσημη ιστορία, εκεί όπου τελειώνουν τα άλλα ντοκιμαντέρ, ξεκινά η Σκιά στην ψυχή των προσφύγων της Ανταλλαγής. «Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου, που άλλαξε τις ζωές τους για πάντα. Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη, αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα – μια σκιά στην ψυχή που δεν θα σβήσει ποτέ. Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της. Ένα ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

6776_AGALMATA_XANTHI2

Από την Κυριακή 3 έως και το Σάββατο 9 Απριλίου 2016
[18.00] στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης & οι παραγωγοί των ταινιών μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο μέρος του.
Για όσους από εμάς είναι δύσκολο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτή την γιορτή των ντοκιμαντέρ, η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει 34 ταινίες δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας και ζώντας μέρος αυτής της γιορτής.

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67132 Ξάνθη Τηλ. 25410 25421 fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr
Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ • ΤΑΒΕΡΝΑ «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ» • ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑ» • SMIRDEX • BIO-LIVE ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ