Από 27 έως 29 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Ημαθίας, από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαο Ουσουλτζόγλου κα τον πρόεδρο του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας κ. Ζήση Χ. Πατσίκα.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας τελεί υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.
afisa
Περιλαμβάνει τρεις παράλληλες εκδηλώσεις:
1. Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο
2. Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά
3. Γιορτή Γαστρονομίας
Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο (Παρασκευή 27- Σάββατο 28 Μαΐου) έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές της γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ., ο διευθυντής του δενδροκομικού ινστιτούτου της Ρώμης κ. Ντάβιντε Νέρι, καθώς και καλεσμένοι από την Ισπανία, την Τουρκία και τις αραβικές χώρες. Το Συνέδριο θα καλύψει όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ροδάκινο, από την καλλιέργεια, τη λίπανση και τη φυτοπραστασία, μέχρι τη μεταποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Τα Δημιουργικά Εργαστήρια (Σάββατο 28 Μαΐου) διοργανώνονται σε συνεργασία με την πολυβραβευμένη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα το ροδάκινο, την παραγωγή και την διατροφική του αξία. Τα εργαστήρια θα γίνουν στους φιλόξενους χώρους της Βιβλιοθήκης.
Η Γιορτή Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ελιάς (Κυριακή 29 Μαΐου) με κεντρικό concept μία pop-up-kitchen, δηλαδή μια ανοιχτή κουζίνα στο πάρκο με καλεσμένο σεφ τον πολύ καταξιωμένο στον χώρο της εστίασης και γνωστό από την τηλεόραση κ. Άρη Τσανακλίδη. Ο σεφ σε ένα live cooking show θα δημιουργήσει πρωτότυπες συνταγές με βάση το ροδάκινο και την κομπόστα, ενώ παράλληλα νοικοκυρές της πόλης θα φέρουν τα πιάτα τους με βάση το ροδάκινο για να συμμετέχουν στο μεγάλο διαγωνισμό μαγειρικής.

Γιατί από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας…
Ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ) την περίοδο 1958-1962 διοργάνωνε με επιτυχία στην πόλη της Βέροιας το «Φεστιβάλ Παραγωγής». Επρόκειτο για εκδηλώσεις που γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία και πρόβαλαν τα προϊόντα του κάμπου της Ημαθίας σε όλη την Ελλάδα. Μετά την επαναδραστηριοποίηση του ΤΟΒ από το 2014, σχεδιάστηκε η αναβίωση του Φεστιβάλ, με κύρια έμφαση στο Ροδάκινο που αποτελεί κατά κοινή ομολογία τη «ναυαρχίδα» της τοπικής αγροτικής παραγωγής.