Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με έκπληξη στην είδηση ότι η Ρωσία πρόκειται να αποδεσμεύσει το «κύριο μέρος» των δυνάμεών της από τη Συρία.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε καμία προθεσμία υπαναχώρησης, υπογράμμισε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στη βάση τους εντός λίγων ωρών.

Η αιτιολογία που έδωσε ήταν ότι η ρωσική επέμβαση ήταν συνδεδεμένη με την κατάσταση στην περιοχή και ότι οι στόχοι έχουν πλέον επιτευχθεί.

«Χάρη στη συμμετοχή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και οι πατριωτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιτύχουν μια θεμελιώδη μεταστροφή στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Είναι γεγονός πάντως πως η στρατιωτική ανάμειξη της Ρωσίας έχει μεταστρέψει τις ισορροπίες του πολέμου υπέρ του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά από μήνες διαδοχικών νικών εκ μέρους των ανταρτών.

Μολαταύτα, αυτό που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι ότι η Μόσχα δεν εγκαταλείπει τη σύμμαχό της εντελώς, καθώς ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε μια ναυτική και αεροπορική βάση στην επαρχία της Λατάκια.

Η Συρία από την πλευρά της έχει απορρίψει οποιαδήποτε εικασία για ρήγμα με τη Μόσχα, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε συμφωνήσει για την «μείωση» των ρωσικών δυνάμεων σε σχετική τηλεφωνική κλήση με τον Πούτιν.

Οι επαναστάτες και τα στελέχη της αντιπολίτευσης ωστόσο αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην τελευταία αυτή εξέλιξη.

«Δεν καταλαβαίνω τη ρωσική ανακοίνωση, είναι μια έκπληξη, όπως και ο τρόπος που εισήλθε στον πόλεμο», είπε ο Fadi Ahmad, εκπρόσωπος της ομάδας Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

Ο ΟΗΕ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ismael Abraão Gaspar Martins χαιρέτισε με επιφυλακτικότητα την απεμπλοκή της Ρωσίας. «Όταν βλέπουμε τις δυνάμεις να αποσύρονται αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος έκανε ένα διαφορετικό βήμα, προς το καλύτερο. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην καλή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», ανέφερε σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία έχει επιφέρει μια αύξηση των αντικυβερνητικών συλλαλητηρίων σε διάφορες πόλεις.

Είναι και πέντε χρόνια, δεδομένου ότι η αιματηρή σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και προκάλεσε μια σημαντική κρίση προσφύγων στην Ευρώπη άρχισε.

Πηγή: Euronews