Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το τέλος της καρναβαλικής παρέλασης στην πόλη της Ξάνθης, διαδέχονται και κλίνουν τους εορτασμούς των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, οι εκδηλώσεις της Καθαρά Δευτέρας στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ξάνθης.
Στη Σταυρούπολη από τις 11:00 το πρωί, ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού και οι τοπικοί σύλλογοι «ΟΡΦΕΑΣ» και «Επιμορφωτικός Σύλλογος Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης» έχουν διοργανώσει ποικίλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, το τοπικό πατροπαράδοτο έθιμο της καμήλας, μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας, θα πλαισιώσουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς ήχους και χορούς, η «κατασκευή της κυρα – Σαρακοστής» και το «κρέμασμα του χαλβά» για τους μικρούς μας φίλους ενώ θα προσφέρονται παραδοσιακά κούλουμα και άφθονο κρασί.
Στον οικισμό Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, θα χορέψουμε σε μία γιορτή βασισμένη στην ποντιακή παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, οι παρευρισκόμενοι θα γευθούν τη πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.
Στην κεντρική πλατεία των Κιμμερίων, ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή, με μασκαρέματα, μουτζουρώματα, κατασκευή χαρταετών για τους μικρούς μας φίλους, αχνιστή φασολάδα, λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακά τραγούδια και χορό.
Τέλος, παραδοσιακή φασολάδα θα προσφέρουν σε όσους παρευρεθούν στο Εύμοιρο, οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου και στον οικισμό της Λεύκης ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», σε μια γιορτή πλαισιωμένη με δημοτική και λαϊκή μουσική.