Έπειτα από τη διάγνωση του καρκίνου είθισται το ενδιαφέρον των ιατρών και του ασθενούς να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις μεθόδους αντιμετώπισης των όγκων στο ανθρώπινο σώμα.

Ο καρκίνος στους λεμφαδένες ή στο στομάχι μετατρέπει μια απόλαυση σε… μαρτύριο, ωθώντας σταδιακά τον ασθενή να τρώει όλο και λιγότερο, καθώς χάνει την επιθυμία για φαγητό​
Χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργείο είναι λέξεις που μπαίνουν με γοργούς ρυθμούς στην ημερήσια διάταξη, δίπλα σε πληθώρα σκευασμάτων κατά του καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη μέριμνα για μια παράμετρο στο σχέδιο «θωράκισης» του οργανισμού, η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σωστή διατροφή μπαίνει αρκετές φορές σε δεύτερη μοίρα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο όγκος εμφανίζεται σε σημεία του σώματος που συνδέονται με την κατάποση.

Ο καρκίνος στους λεμφαδένες ή στο στομάχι μετατρέπει μια απόλαυση σε… μαρτύριο, ωθώντας σταδιακά τον ασθενή να τρώει όλο και λιγότερο, καθώς χάνει την επιθυμία για φαγητό. Η απροθυμία για κατανάλωση τροφών μετατρέπεται σε μια καθημερινή αφορμή προστριβών με τους συγγενείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να πείσουν έναν άνθρωπο που υποφέρει να φάει. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια βάρους αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, αφήνοντας εκτεθειμένο τον ασθενή ακόμη και σε μια απλή γρίπη.

Το βιβλίο «Cancer Nutrition & Recipes For Dummies» (των Christina T. Loguidice, Maurie Markman & Carolyn Lammersfeld) έρχεται να δώσει έμφαση στις ευεργετικές επιδράσεις μπαχαρικών και βοτάνων στην αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων που συνοδεύουν τον καρκίνο. Το βιβλίο περιέχει διατροφικές αναλύσεις και συγκεκριμένα μενού για την καλύτερη δυνατή πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από τον καρκινοπαθή.

Ενίσχυση της γεύσης

Τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για ιατρικούς σκοπούς: αντιμετώπιση της δυσπεψίας κι άλλων πεπτικών προβλημάτων είναι ορισμένες μόνο από τις εφαρμογές.

Η μοναδική ιδιότητα των μπαχαρικών να δίνουν ένα ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα στο φαγητό ή το ρόφημα μπορεί να βοηθήσει καρκινοπαθείς οι οποίοι χάνουν σταδιακά την αίσθηση της γεύσης​Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για το αν τελικά υπάρχουν άμεσα οφέλη από την κατανάλωση συγκεκριμένων μπαχαρικών και βοτάνων όσον αφορά στην προστασία και την καταπολέμηση του καρκίνου (καθώς και τη μείωση των παρενεργειών από τις χημειοθεραπείες), οι έμμεσες ευεργετικές επιδράσεις τους μπορούν να είναι ευκολότερα αναγνωρίσιμες.

Μία από αυτές είναι η μοναδική ιδιότητα των μπαχαρικών να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα στο φαγητό ή το ρόφημα, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει καρκινοπαθείς που χάνουν σταδιακά την αίσθηση της γεύσης και εμφανίζουν μειωμένη όρεξη λόγω των φαρμάκων καταπολέμησης της ασθένειας. Η προσθήκη μπαχαρικών ή βοτάνων στο φαγητό μπορεί να διεγείρει την επιθυμία για φαγητό.

Σύμφωνα με το βιβλίο, υπάρχουν επτά μπαχαρικά και βότανα με ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτά είναι:

Τζίντζερ: Ευρεία χρήση στην εναλλακτική ιατρική. Από γρίπη μέχρι δυσκοιλιότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ναυτίας και για την ανακούφιση του στομάχου από τα φάρμακα. Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Δενδρολίβανο: Προσθέτει γεύση σε σούπες και σάλτσες με βάση την ντομάτα, καθώς και στο ψωμί και σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως πουλερικά και μοσχαρίσιο κρέας. Βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.
Κουρκουμάς: Δίνει ξεχωριστή γεύση στο φαγητό. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν δυνητικά να προστατέψουν τον οργανισμό από την εμφάνιση όγκων. Ειδικότερα, μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του δέρματος. Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, ακόμα βρίσκονται σε στάδιο μελετών σε ζώα.
Καυτερή πιπεριά: Περιέχει καψαϊκίνη, την ουσία που ανακουφίζει από τον πόνο. Παράλληλα, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του νευρικού πόνου έπειτα από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου.
Σκόρδο: Υψηλή περιεκτικότητα σε θείο. «Θωρακίζει» τον οργανισμό από βακτηριακές λοιμώξεις. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψή του μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του μαστού. Παράλληλα, μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Μέντα: Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως πεπτικό βοήθημα. Αντιμετωπίζει κράμπες και διάρροια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με τα συμπτώματα του συνδρόμου του «ευερέθιστου εντέρου». Φαίνεται να ηρεμεί τους μυς του στομάχου και να βελτιώνει τη ροή της χολής, επιτρέποντας στην τροφή να περνά γρηγορότερα μέσα στο στομάχι. Ένα φλιτζάνι τσάι μέντας καταπολεμά τις στομαχικές διαταραχές από τα φάρμακα, ενώ καταπραΰνει τον πονόλαιμο και απαλύνει τον πόνο από τις πληγές στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας που συνοδεύουν τη χημειοθεραπεία.
Χαμομήλι: Βοηθάει στον ύπνο. Προλαμβάνει και θεραπεύει τις πληγές στο στόμα από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Φαίνεται να χαλαρώνει τις μυϊκές συσπάσεις και ιδιαίτερα των λείων μυών των εντέρων.