Κυρίες και Κύριοι.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκομαι στο νομό Ξάνθης. Η σημερινή επέτειος είναι μια ιδιαίτερη μέρα αφού τελούμε το μνημόσυνο του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου. Δεν θα επαναλάβουμε τον τραγικό τρόπο με τον οποίο τον δολοφόνησαν οι αποικιοκράτες. Αλλά θα επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι με το παράδειγμα του, ο κυπριακός ελληνισμός προτίμησε ακόμη και το ολοκαύτωμα προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του.
Είναι τότε που το αγέρωχο παλικάρι από το Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου
ανέδειξε έμπρακτα τα λόγια του Μεγάλου Παλαμά που είπε:
«Στην Κύπρο την εαρινή
Την Μακάρια τούτη Γή,
Στο ωραίο πολύπαθο νησί,
IMG_20160228_104742
Η ελληνική ψυχή δεν έσβησε, και ζεί και ζεί και ζει».
Το έπος της ΕΟΚΑ γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην καρδιά των απανταχού Ελλήνων. Δίδαξαν τις νεότερες γενεές ότι η Ελευθερία Δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Και ο ύμνος της ΕΟΚΑ όχι μόνο τραγουδήθηκε αλλά και έγινε βίωμα μέσα από τους στίχους της «με το αίμα των ηρώων και με γράμματα χρυσά θε να γράψουμε σελίδες της γλυκιάς μας λευτεριάς».
Ο Γρηγόρης περπάτησε και στα χώματα σας. Είναι μια ακόμη απόδειξη των ακατάλυτων αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Θράκης και του κυπριακού ελληνισμού. Που δεκαετίες τώρα μετά την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή αγωνίζεται για τα αυτονόητα. Δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που δικαιούνται και απολαμβάνουν οι λαοί των ευρωπαίων εταίρων μας: την ελευθερία και την ειρηνική προοπτική. Μια λύση που θα αποκαθιστά την ενότητα κράτους και λαού σε συνάρτηση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Πολλάκις ο λαός και η ηγεσία της Κύπρου απέδειξαν την διάθεση τους για μια δίκαιη και διαρκή λύση.
IMG_20160228_105819
Σε ένα ασταθές διεθνο-πολιτικά περιβάλλον και δη στην περιοχή της μέσης ανατολής με τα όσα γνωστά τεκταίνονται, είναι καιρός η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να αντιληφθεί αλλά και να πιέσει την Άγκυρα (η οποία κρατά το κλειδί της λύσης) ότι πρέπει οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού να αφεθούν απερίσπαστοι να οικοδομήσουν το κοινό τους μάλλον κάτι που θα αποβεί επ’ ωφελεία όχι μόνο του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Μέχρι να εξευρεθεί η πολυπόθητη λύση, ο κυπριακός ελληνισμός με κυριότερο στήριγμα του την Ελλάδα θα δίνει την μάχη για την επικράτηση του δικαίου που θα εξασφαλίζει την εθνική και φυσική επιβίωση του.
Η σημερινή μου παρουσία επιβεβαιώνει αυτούς ακριβώς τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα μεταξύ Κύπρου και της ακριτικής Θράκης. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Κύπρου στο τοπικό γίγνεσθαι. Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ για την παρουσία σας.