Ο νέος Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνης Μανδρίτης επισκέφθηκε την πόλη μας από τις 28 έως και 29 Φεβρουαρίου 2016.

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης στον οικισμό του Αυξεντίου, προς τιμήν του Σταυραετού του Μαχαιρά. Ήτοι κατ’ αρχήν στην επιμνημόσυνο δέηση που έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Αμέσως μετά την επιμνημόσυνο δέηση της οποίας χοροστατούσαν ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Σωφρόνιος , ο Γενικός Πρόξενος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα μιλώντας για την θυσία του Γρηγόρη αλλά και για τα θέλω και επιδιώξεις του κυπριακού λαού και τις προαιώνιες σχέσεις των δύο άκρων του ελληνισμού Θράκης και Κύπρου. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο του Γρηγόρη Αυξεντίου, μαζί με τους άλλους επίσημους φορείς και συλλόγους της πόλης μας και της γειτονικής Κομοτηνής.

Επισκέφθηκε ακόμη το Κέντρο Ανάδειξης της Λαογραφικής και ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου «Γρηγόρης Αυξεντίου», όπου ξεναγήθηκε μαζί με τους άλλους επίσημους φορείς, αλλά και πλήθους κόσμου και Κυπρίων φοιτητών από την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου.

Στη συνέχεια παρέστη στη δεξίωση που έδωσε ο Σύλλογος Κυπρίων στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας του οικισμού, κατά την διάρκεια της οποίας Κύπριοι φοιτητές απήγγειλαν ποιήματα για τον Γρηγόρη Αυξεντίου και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Όπου και η πρόεδρος των Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου έδωσε το στίγμα για κάθε ποίημα με μια σχετική ενημέρωση για τους δύο ήρωες της Κύπρου. Εδώ ο κ. Πρόξενος συναντήθηκε και με τους πρόεδρους φίλων συλλόγων που συνεργάζονται με τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης, όπως της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξάνθης κ. Γεώργιο Γεωργιάδη, του Συλλόγου «Κομάντος 1974» κ. Γιάννη Φύσαρη, της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης κ Θεοφάνη Καραπιπέρη, του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης κ. Ανδρέα Ευφραιμίδη, του Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης κ. Απόστολο Πολυμένη, του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κ. Θεόδωρο Ρωμανίδη καθώς και με εκπροσώπους άλλων συλλόγων και κατοίκων του Αυξεντίου καθώς και Κυπρίων μονίμων κατοίκων της Ξάνθης.

Μετά το πέρας της δεξίωσης ο κ. Γενικός Πρόξενος είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο των Κυπρίων Ν. Ροδόπης κα Χριστιάνα Κωνσταντίνου καθώς και με τους φοιτητές τόσο της γειτονικής Κομοτηνής όσο και της Ξάνθης, όπου συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν τις εκλογές και γενικότερα τους Κύπριους της περιοχής μας και απαντήθηκαν όλα τα τεθέντα ερωτήματα.
IMG_20160229_140800
Στη συνέχεια συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, επισκέφθηκε μαζί και με τους Κύπριους φοιτητές της Κομοτηνής και την πρόεδρο των μονίμων κατοίκων νομού Ροδόπης κα Χριστιάνα Κωνσταντίνου, το Άλσος Αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο το 1974, στα Άβδηρα Ξάνθης. Εκεί η πρόεδρος τους ενημέρωσε για την ίδρυση του Άλσους από το σύλλογο Κυπρίων της Ξάνθης, σε χώρο που παραχωρήθηκε σ’ αυτούς από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Επισκέφθηκε ακόμη το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος και είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο γέροντα Μάξιμο.

Την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, είχε συναντήσεις με τους φορείς της πόλης, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου, όπου αντήλλαξε απόψεις, ενημερώθηκε για την περιοχή, από την πλευρά του ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Κύπρο και αναζήτησε τρόπους για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών και την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη των:
• συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, λόγω απουσίας του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης . Συζήτησαν επί μακρόν για την τουριστική συνεργασία των δύο περιοχών και αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα.
• Συνάντηση με τον στρατηγό του Δ! Σώματος στρατού κ. Ιωσήφ Μαυράκη, στην έδρα του σώματος στο στρατόπεδο Αποστολίδη. Τον πρόξενο υποδέχθηκε ο στρατηγός και οι επιτελείς, στην συνέχεια είχε συνάντηση με τον στρατηγό στο γραφείο του, όπου και αντάλλαξαν και αναμνηστικά δώρα. Στο τέλος της επίσκεψης του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Στρατηγό, επιθεώρησε τιμητικό άγημα και τη μπάντα του Δ! Σώματος στρατού και κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο του σώματος.
• Επίσκεψη στον δήμαρχο της πόλης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο στο δημαρχείο. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον Πρόξενο για την πόλη και ο πρόξενος με την σειρά του για το κυπριακό και τις εξελίξεις του. Είχαν μια γενικότερη συνομιλία για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη στενότερες σχέσεις της Κύπρου με την Ξάνθη και γενικότερα τη Θράκη σε διάφορους τομείς και κυρίως στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η φιλική αυτή συνάντηση έληξε με ανταλλαγή δώρων.
• Επίσκεψη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο «Όμορφη Πόλη» της πόλης μας, όπου ως καλεσμένος της δημοσιογράφου Κυριακής Οικονόμου, μίλησε για διάφορα θέματα και για τις συζητήσεις που γίνονται για την επίλυση του κυπριακού, αναπτύσσοντας την θέληση του κυπριακού λαού για μια δίκαιη λύση. Η συνέντευξη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Ραδιοφώνου.
• Επίσκεψη στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση μετά το πέρας της οποίας έγινε και ανταλλαγή δώρων.
• Επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη για την έκθεση «Η Μικρασιατική Καταστροφή στις Κυπριακές Εφημερίδες », που διοργανώνεται από το Σύλλογο Κυπρίων Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Αντώνης Μανδρίτης έφυγε από την Πόλη μας, υποσχόμενος ότι θα επανέλθει σύντομα. Η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόξενο Αντώνη Μανδρίτη για την συμπαράσταση και την βοήθεια του όποτε και όπως του ζητήθηκε από τον σύλλογο, για την άψογη συνεργασία μαζί του, καθώς και για το ότι επέλεξε την πόλη μας ως πρώτο σταθμό επίσκεψης του στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Η Πρόεδρος
Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης
Ελένη Χατζγεωργίου