ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η XanthiTimes.gr ασχολήθηκε με το θέμα του ελέγχου και της ασφάλειας των ασανσέρ των πολυκατοικιών και από τους καθ «ύλη» αρμόδιους του δήμου έγινε ασαφή αναφορά για την ύπαρξη μίας ανεξάρτητης αρχής η οποία ελέγχει την πιστή εφαρμογή του νόμου την καταλληλότητα των πιστοποιητικών ή κάτι τέτοιο και τέλος μία ανεξάρτητη αρχή όπου μπορούν να προσφύγουν οι Ξανθιώτες σε περίπτωση που κρίνουν ότι αδικούνται από το αποτέλεσμα κυρίως από την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται για να κάνουν τα προβλεπόμενα για την πιστοποίηση των ασανσέρ.
Από τότε που έγινε η αναφορά από τον δήμο Ξάνθης για την ύπαρξη της, αναζητείται η Ανεξάρτητη Αρχή η οποία ελέγχει την εφαρμογή του νόμου για την παρακολούθηση της ασφάλειας των ασανσέρ. Τουλάχιστον στην επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν την εντοπίσαμε για αυτό άλλωστε ζητούμε από την Περιφέρεια και τον Δήμο της Ξάνθης να μας διαφωτίσει σχετικά.
Πέρα όμως από την πιστή εφαρμογή του νόμου, κάποιος θα πρέπει να ελέγξει το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την ασφαλή λειτουργία του ασανσέρ και κυρίως όμως, να μην λειτουργεί το όλο σύστημα με «στεγανά» και φυσικά να μην υπάρχει κοινή συμφωνία όλων των εμπλεκομένων συντηρητών και των επιχειρήσεων στο θέμα του κόστους επισκευής. Δηλαδή όχι την δημιουργία καρτέλ.
Ρωτήσαμε τους υπεύθυνους του δήμου της Ξάνθης, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να εκτελέσουν τον σχετικό νόμο για την πιστοποίηση των ασανσέρ, για το ποιος τελικά θα ελέγξει τις εταιρείες οι οποίες κάνουν όλες εκείνες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την πιστοποίηση και εύλογα πληρώνονται το όποιο κόστος έχει συμφωνηθεί με τον διαχειριστεί.
Η απάντηση που πήραμε από τον Δήμο Ξάνθης ήταν αόριστη και μιλούσε για μία ανεξάρτητη αρχή η οποία ελέγχει την όλη διαδικασία.
Ψάξαμε στο διαδίκτυο και πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μίας Α.Ε. με τον ακριβή τίτλο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε. του δημοσίου και η έδρα της είναι στην Αθήνα και που είναι επιφορτισμένη να πιστοποιεί πολλά πράγματα αλλά όχι ασανσέρ ή τουλάχιστον δεν αναφέρετε σαν κύριος στόχος ο έλεγχος και η πιστοποίηση των ασανσέρ.
Ζητούμε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη να μας γνωρίσει αν υφίσταται μία τέτοια αρχή που είναι επιφορτισμένη να ελέγχει τους ελέγχοντες, οι οποίοι ακόμη και μέσα στην κρίση, εκδίδουν, κατά την γνώμη των πολιτών, ακριβά τιμολόγια πιστοποίησης.
Τέλος ζητάμε από τον Δήμο Ξάνθης να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ύπαρξη της ανεξάρτητης αρχής σχετικά με την πιστοποίηση των ασανσέρ.
Ο λόγος που ζητούμε απαντήσεις είναι γιατί αυτά τα ερωτήματα τα θέτουν οι συμπολίτες μας οι οποίοι αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος πιστοποίησης που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τις 5.500 ευρώ και όπως μας πληροφορούνε κυκλοφορεί στην «πιάτσα» το ίδιο τιμολόγιο από όλους σχεδόν τους εμπλεκομένους.
Τελικά ποιος θα προστατεύσει και κυρίως ποιος θα ενημερώσει τους πολίτες αυτού του κράτους για να μην πέφτουν θύματα Ελληνοκτόνων νόμων;