Στην ανάγκη τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης να φυλαχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναφέρθηκαν από κοινού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν συνάντηση στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα συζήτησης την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για την αποφυγή ενδεχόμενου Brexit.

Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος η πρόοδος της χώρας στο ζήτημα της κατασκευής των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

«Πρέπει να συνεργαστούμε»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τη στάση μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών που προβάλλουν -όπως είπε- την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού.

«Δεν διστάζουν να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στα κράτη. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το θέμα του προσφυγικού, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ζήτημα που δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

«Έξοδος από τη Σένγκεν δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα»

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τουσκ ξόρκισε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. «Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα με μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι τέτοιο δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι «η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες», επισημαίνοντας ότι «η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε».

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα με περισσότερη προσπάθεια.

«Θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.