Στην ίδια κατεύθυνση και η απόφαση για τα ασθενοφόρα
Στην Τοπική Διοίκηση θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων Μονάδων Υγείας σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016 το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» (σ.σ. παράλληλο πρόγραμμα).
Η ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης). Όπως αναφέρεται σχετικά, «παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών της επιχορήγησης, μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων φορέων Υγείας».
Με θράσος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε πρωινή εκπομπή έκανε λόγο για …δυνατότητα που παρέχει η κυβέρνηση στους δήμους! Κρύβοντας ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης τους έχουν φέρει στο «αμήν» με τις τραγικές ελλείψεις στις μονάδες Υγείας λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης. Κρύβοντας ακόμη ότι το κόστος αυτό όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται, θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση δημοτικών τελών.
«Μας το έχουν ζητήσει πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες (!), που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες-απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και δεν υπάρχει η δυνατότητα από το νόμο. Να καλύψουν π.χ. τη δαπάνη για πετρέλαιο στο Κέντρο Υγείας, να μπει βενζίνη στα ασθενοφόρα, για τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες», είπε ο υπουργός.
Ελπίζουμε να μην συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτούς κανένας αυτοδιοικητικός παράγοντας από την Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης και γενικότερα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Πραγματικά, πολύ βολική για την κυβέρνηση η στάση ορισμένων δημοτικών αρχών, που αντί να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών και ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, προσφέρονται να …συνεισφέρουν. Σήμερα είναι το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων σε συνεργασία ενδεχομένως με αντίστοιχα Κοινωνικά Ιατρεία ή Φαρμακεία… Θυμίζουμε ότι ήδη δημοτικές αρχές έχουν προτείνει να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας (π.χ. Κως), ενώ το υπουργείο ζητά από δημοτικές αρχές να παραχωρήσουν σπίτια και να συμβάλουν στα έξοδα, προκειμένου να έχουν γιατρό. Είναι φανερό προς τα πού πάει το πράγμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης θέλει να θυμίσει ότι φέτος τα Νοσοκομεία επιχορηγούνται με 1,15 δις ευρώ τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κοντά στα 2 δις ευρώ, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα, συγχωνεύονται – καταργούνται η μία μετά την άλλη Μονάδες.
Έκτακτη κοινή συνεδρίαση πραγματοποιούν, την Τρίτη 16-2-2016 τα Διοικητικά Συμβούλια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με μοναδικό θέμα συζήτησης την προωθούμενη τροπολογία-ρύθμιση του υπουργείου Υγείας «Κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Δημοσίων Δομών Υγείας από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και Νομικών προσώπων αυτών».
Δεν γνωρίζουμε αν θα παραβρεθεί ο Δήμαρχος Ξάνθης, ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Θα το θεωρούσαμε όμως επιβεβλημένο να συζητηθεί το θέμα στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει οριστεί την Τρίτη 16-2-2016.
(λόγω της διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στην τοπική SCODA Ξάνθης με τον Αστέρα Τρίπολης)
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων επισημαίνει:
«Επιδιώκουν να καταστήσουν το Σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενο με την εμπλοκή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης την εμπλοκή μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, Φιλανθρωπικών Οργανώσεων και Ιδιωτικού Τομέα. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για το Νοσοκομείο Θηρών το οποίο θα χρηματοδοτούν οι κάτοικοι με επιβολή τελών σε Δημοτικές Υπηρεσίες». Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσει στο ΕΣΥ το Νοσοκομείο Θηρών ως Ανώνυμη Εταιρεία, υπογράφοντας προγραμματική Σύμβαση με την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., βαθαίνοντας την αλλοίωση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Η επίθεση είναι πολυμέτωπη Και ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής εμπνεύστηκε από την αυτοθυσία των πυροσβεστών και την υποχωρητικότητα της Αυτοδιοίκησης και σε τροπολογία του κρίνει «αναγκαία και επιτακτική» την απόφαση που ορίζει ότι το προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος θα οδηγεί ασθενοφόρα των Κ.Υ. και να συνοδεύουν τα περιστατικά μετά από μια εκπαίδευση η οποία θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Ζητάμε, για να μη γυρίσουμε σε εποχές Μεσαίωνα για τον χαρακτήρα της προνοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας, να απαιτήσει ο Δήμος μας την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία προσωπικό από τους δήμους και το Πυροσβεστικό Σώμα δύναται να οδηγεί ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας.
Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» σημειώνει ότι αυτή η κίνηση αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής επιλογής για την παραχώρηση των 9 εξοπλισμένων ασθενοφόρων του Πυροσβεστικού Σώματος στη διάθεση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας. Με τη συνεχή μείωση του προσωπικού, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων για την “αλληλοσυμπλήρωση” του μειωμένου προσωπικού και μέσων, αλλά και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών θέσεων, μεταξύ υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 Άμεσα τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις διασωστών, να εξοπλιστεί το ΕΚΑΒ, με όλα τα σύγχρονα μέσα, να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και να καλύπτει τις ανάγκες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτόν.
 Την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα με μόνιμες και σταθερές σχέσεις στην υπηρεσία
Σήμερα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Υπάρχει τόσο ο υλικός πλούτος όσο και η τεχνολογική πρόοδος που έχει παραχθεί και παράγεται κάθε μέρα από εμάς.
Γι’ αυτό, δε πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από το σύνθημα:
“να μην περάσουν οι νόμοι-λαιμητόμοι”