Με επιστολή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Ιρφάν Χατζηγγενε προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς , τον αρ,όδιο Υπουργό, τους βουλευτές του νομού Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη Δήμαρχο Μύκης, Πυροσβεστικό Σώμα τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκγ Δηυμιουργίας ενός Πυροσβεστικού Σταθμού στον ορεινό όγκο του νομού.

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επανειλημμένα θέσει προς όλες τις αρμόδιες αρχές το ζήτημα της έλλειψης πυροσβεστικών κλιμακίων στον ορεινό όγκο του Νομού Ξάνθης. Στις 17 Ιανουαρίου 2016 σημειώθηκε ένα νέο περιστατικό πυρκαγιάς σε διώροφη κατοικία του οικισμού Κενταύρου, γεγονός που επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, επιβεβαιώνοντας όλα όσα είχαμε επισημάνει με επιστολές μας τα προηγούμενα χρόνια. Η παντελής έλλειψη πυροσβεστικού κλιμακίου στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης καθιστά την περιοχή ανοχύρωτη θέτοντας σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες τους. Το πρόβλημα εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκαν από πυρκαγιές σημαντικές απώλειες στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής με αποτέλεσμα να χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις εναέρια επέμβαση για την κατάσβεση. Συνήθως οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από τους πυροσβεστικούς σταθμούς Ξάνθης και Σταυρούπολης. Όπως γνωρίζετε, λόγω της μεγάλης απόστασης, απαιτείται χρόνος για να φθάσει το όχημα της Πυροσβεστικής από τα σημεία αυτά στους οικισμούς. Οι κάτοικοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αλληλοβοήθεια και στην αλληλεγγύη μεταξύ τους, καθώς σε κάθε παρόμοιο περιστατικό προσφέρουν άμεσα τη βοήθειά τους με κίνδυνο της ζωής τους.
Με την επιστολή αυτή επισημαίνουμε για πολλοστή φορά την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί κάποιος πυροσβεστικός σταθμός στην περιοχή του Δήμου Μύκης και να επανδρωθεί με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Ο πληθυσμός και ο δασικός πλούτος της περιοχής επιβάλλεται να προστατευτούν από κάθε κίνδυνο. Υπάρχουν ενδείξεις, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά, ότι ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα αυξάνεται συνεχώς.
Επιπρόσθετα, θα παρακαλούσαμε, έστω και με τη μορφή προσωρινής λύσης, να εξετάσετε την περίπτωση της 24ωρης στάθμευσης οχήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Σμίνθη, έδρα του Δήμου Μύκης, ή σε άλλο κεντρικό οικισμό του Δήμου, με σκοπό την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση ακόμα και στους απομακρυσμένους οικισμούς. Απευθυνόμαστε σε σας, τους αρμόδιους φορείς της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να πράξετε τα δέοντα. Σας παρακαλούμε να εγκύψετε στο πρόβλημα με ευαισθησία, μεριμνώντας για οριστική και ρεαλιστική λύση.

Με εκτίμηση

Ιρφάν Χατζηγκενέ
Περιφερειακός Σύμβουλος