Σημερινή 02 Φεβρουάριος 2016, ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Η διαχρονική στρατηγική της Τουρκίας στην Κύπρο για επιβολή ΔΔΟ Νιχάτ Ερίμ: Η μετακίνηση των Ελλήνων δεν αποτελούσε άσκοπη ταλαιπωρία για να εξασφαλίζονταν τα τουρκικά συμφέροντα!

Δεν έφτασε να επιστρέψει ο Ελληνοκύπριος «Τσάμπερλεν» (Ά. Κυπριανού, ΑΚΕΛ) από την Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου, ο οποίος, κατά τον κ. Κυπριανού, ήταν «εντυπωσιακά φιλικός και ανθρώπινος», και ο Τ/κ ηγέτης και εγκάθετος του Νταβούτογλου Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως: «Η βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει δημιουργηθεί από το 1974. Αν και το περίγραμμα αυτής της διευθέτησης υπάρχει ήδη, δεν έχει επιτευχθεί η νομική βάση και η διεθνής απoδοχή της». («Sigmalive», 25 Ιανουαρίου 2016). Πλήρης ταύτιση με τις δηλώσεις Στρατηγού Κενάν Εβρέν πριν από 25 χρόνια!

Τούρκος Στρατηγός Κενάν Εβρέν, 1990: «Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως, η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έχει γίνει κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος». («Σημερινή», 12 Φεβρουαρίου 1990).
Μουσταφά Ακιντζί, Απρίλιος 2015: «Να δοθεί τέλος στα περί κυρίαρχου κράτους» (Σίγμα και ΚΥΠΕ, 28.4.2015).

Μουσταφά Ακιντζί στην «εκλογή» του τον Απρίλιο 2015 και με φόντο τη φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων Κεμάλ Ατατούρκ: «Μια νέα ευκαιρία έχει εμφανιστεί για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής και fair λύσης. Ως Πρόεδρος, είναι ευθύνη μου να καταφέρω αυτόν τον στόχο και να κάνω την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέλος του διεθνούς δικαίου». (Να τη νομιμοποιήσει, δηλαδή, με αναγνώριση από τους Ε/κ και το τέλος του κυρίαρχου κράτους της Κ.Δ.).

Μουσταφά Ακιντζί, 2016: « Η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την «κυριαρχία, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια του τ/κ «λαού». («Σημερινή», 26 Ιανουαρίου 2016).

Description: Description: http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280×210/1φανουλα1.jpg

Κενάν Εβρέν – Μουσταφά Ακιντζί,
Το κοινό στις δύο φωτογραφίες, η δεσπόζουσα μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ, που ενοποιεί και συμβολίζει

«Αυτοδιάθεση για τους Τ/κ»

Δρ Νιχάτ Ερίμ, 1956: « Αυτοδιάθεση για τον τ/κ λαό». Δηλαδή για μία μειονότητα του 18%, και αυτό το στήριξε ο Ερίμ με μια πανούργα διαστρέβλωση της αρχής της αυτοδιαθέσεως, την οποία ο τότε «Τούρκος Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας» (όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε ο Randolph S. Churchill σε άρθρο του στις 13 Ιουλίου 1956 στο περιοδικό «Spectator») δέχθηκε, και στις 19 Δεκεμβρίου 1956 με δήλωση του Υπ. Αποικιών από τη Βουλή των Κοινοτήτων, υποσχέθηκε ξεχωριστή αυτοδιάθεση στον «λαό» του 18% των Τουρκοκυπρίων.

Έγραψε ο Ερίμ: «Η αρχή της αυτοδιαθέσεως θα εφαρμοστεί διά της συγκεντρώσεως όλων των Ελλήνων στην ίδια περιοχή που θα εξασφαλιστεί η διαβίωσή τους κάτω από τη διοίκηση της αρεσκείας τους. Είναι αναπόφευκτη μια ανταλλαγή πληθυσμών… Δεν αποτελεί άσκοπη ταλαιπωρία η μετακίνηση μιας μερίδας ανθρώπων προς τον σκοπό της μη καταπατήσεως του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της τουρκικής κοινότητας, σήμερα ευρισκόμενης σε μειοψηφία, της παροχής δυνατοτήτων προς προάσπιση της ασφάλειας της Τουρκίας…» (Έκθεση Νιχάτ Ερίμ, βλέπε βιβλίο Κ. Χατζηκωστή «Έξι προεδρικά πορτραίτα», 2015).

Η «επανάκτηση της Κύπρου»

Δεν αποτελούσε για τον Νιχάτ Ερίμ… άσκοπη ταλαιπωρία η τουρκική βάρβαρη εισβολή, με την οποία εξασφαλίστηκε το ξερίζωμα των Ελλήνων («μιας μερίδας ανθρώπων») και η συγκέντρωσή των σε μια περιοχή, εκείνο που προείχε, είχε και έχει σημασία ήταν και είναι η εξασφάλιση των τουρκικών στόχων για ξεχωριστή αυτοδιάθεση του τ/κ «λαού»! Αυτήν τη στρατηγική/πολιτική ακολουθούν μέχρι σήμερα όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις και οι εγκάθετοί των στα κατεχόμενα.

Και απώτερος στόχος ήταν και παραμένει η κατάληψη ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟY, που ήταν και ο λόγος που ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Α. Μεντερές κάλεσε τον Δρα Ερίμ να ετοιμάσει το σχέδιο για «επανάκτηση της Κύπρου». (Υπενθυμίζω ότι τα ίδια κατέγραφε και το μυστικό τουρκικό έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου υπουργού Πλουμέρ, ημερ.14 Σεπτεμβρίου 1963, για την προετοιμασία πραξικοπήματος για ανατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της με δύο ομόσπονδα συνιστώντα στέιτς).

«Με τη συνεργασία της ε/κ πλευράς»

Και για την επιτυχία όλων εκείνων των σχεδίων και στόχων οι Τούρκοι από το 1957 πίστευαν ότι με λίγη συνεργασία με Ελληνοκυπρίους θα τα κατάφερναν.
Τουρκική κυβέρνηση (Μεντερές/Ζορλού), 1957: «Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι η διχοτόμηση της Κύπρου δεν θα είναι κατ’ ανάγκην πολύ δύσκολη, και δεν θα συνεπάγεται μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή πληθυσμού. Διατηρούν τη άποψη ότι με λίγη συνεργασία από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορέσουν να υπάρξουν δύο ζώνες στην Κύπρο, μία κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση και μια κάτω από ελληνοκυπριακή…» (Γραφείο Αποικιών, Ιούνιος 1957).

Έτσι, λοιπόν, το 2016 ένας Ελληνοκύπριος (Α. Κυπριανού) έτρεξε να βγάλει τον εισβολέα Τούρκο από τη δύσκολη θέση και να του συμπαρασταθεί στην πολιτικής της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετατρεπόμενος σε πλασιέ/μεσάζων του. Όπως και ένας Βρετανός, Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, ο Φίλιπ Χάμοντ, ως νεότερος Lennox Boyd, επεμβαίνοντας στη βρετανική δικαιοσύνη εις βάρος των Ε/κ προσφύγων, βγάζοντας και εκείνος την Τουρκία από τη δύσκολη θέση να απαντήσει η ίδια στο δικαστήριο, γιατί, αν το έκανε, θα αναγνώριζε την Κυπριακή Δημοκρατία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων της.

Έχοντας, δε, υπόψη ότι οι φανατικότεροι υποστηρικτές της τουρκο-βρετανικής, διαιρετικής, ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από το 1974 είναι κάποιοι Ελληνοκύπριοι, ε, τότε για το πόσο δίκαιο είχαν οι Τούρκοι από το 1957, τόσο για τη διαχρονική όσο και για την πρόσφατη δουλόφρονα ανταπόκριση Ελληνοκυπρίων προς τις τουρκικές επιδιώξεις, δεν χρειάζονται σχόλια…

ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ Ερευνήτρια/δημοσιογράφος –

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/304805/zorlou-erim-evren-kai-akintzi

See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/304805/zorlou-erim-evren-kai-akintzi#sthash.3VVGsjlI.dpuf