Με αναφορά στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ξάνθη ξεκίνησε τον λόγο του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σ. Μωραίτης κατά την κοπή της πίτας το Σάββατο το βράδυ.
Έκανε αναφορά στο κλείσιμο 923 επιχειρήσεων στην Ξάνθη την τελευταία πενταετία, την θυσία της επιχειρηματικότητας σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που δεν «βγαίνει», στο παραεμπόριο, στα κλεμμένα που δεν τολμά καμία κυβέρνηση να φροντίσει για να έρθουν στα δημόσια ταμεία, στον πρωτογενή τομέα που χειμάζει και διαλύεται και τέλος έκανε εκτενή αναφορά στα πνευματικά δικαιώματα που παίρνουν το δρόμο της λύσης βραβεύοντας παράλληλα την Ρομποτική Ομάδα της Ξάνθης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
30.01.2016

Καλωσήρθατε στο Επιμελητήριο μας,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας τιμάτε με την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση και να σας ευχηθώ, προσωπικά και εκ μέρους των µελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και του προσωπικού του Επιμελητηρίου μας, το 2016 να είναι ελπιδοφόρο, ευτυχισμένο και δημιουργικό µε υγεία, οικογενειακή και επαγγελµατική ευημερία, τόσο σε σας που σήμερα βρίσκεστε εδώ, όσο και σε όλα τα µέλη του Επιμελητηρίου µας.

Κυρίες και κύριοι,
Τη χρονιά που μας πέρασε βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες και τα επακόλουθα της τραγικά απελπιστικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας. Οι επιχειρήσεις, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι απαιτούνται θυσίες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Όμως αυτό που όλοι ΔΕΝ καταλαβαίνουμε είναι ΠΩΣ είναι δυνατόν να άγονται στο θυσιαστήριο οι ίδιοι και οι ίδιοι;;;
Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ. Πόσες θυσίες πρέπει να κάνει ακόμα ο μικρομεσαίος βιοτέχνης, ο έμπορος και ο ελεύθερος επαγγελματίας, που αντί για ανάπτυξη – αν γλιτώσει το λουκέτο – βιώνει μια πρωτοφανή συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του;; Πόσες ακόμα θυσίες πρέπει να κάνει ο μισθωτός που κινδυνεύει να μείνει άνεργος;;;; Θύματα όλοι των απανωτών αυξήσεων στην έμμεση φορολογία, των πάσης φύσης «έκτακτων» εισφορών, των capital controls και της αδυναμίας της Πολιτείας να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή;
Η λύση υπάρχει και είναι μία: Να εφαρμοστούν επιτέλους οι Νόμοι και να προστατευτεί η υγιής επιχειρηματικότητα! Να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από πηγές που η Πολιτεία όφειλε διαχρονικά να ελέγχει και να καταπολεμά.
Δεν μπορεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εμπαίζονται ακόμη και να απειλούνται με επιστροφή χρημάτων, για την είσπραξη της επιδότησης εργασίας. Το περίφημο 12%. Όταν μάλιστα το δήλωσαν σαν έσοδο και φορολογήθηκαν για αυτό. Και κυρίως όταν αυτό θεσμοθετήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων για ειδικούς συγκεκριμένους αναπτυξιακούς σκοπούς της Θράκης και οι οποίοι δεν έχουν εκλείψει ακόμη. Παράνομοι δεν είναι οι επιχειρηματίες αλλά αυτοί που δεν εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν οι ίδιοι.
Το Κράτος, κυρίες και κύριοι, πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν μπορεί οι συνάδελφοι μας, που αποτελούν – θεωρητικά πλέον – τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να παλεύουν, κυριολεκτικά, σε φουρτουνιασμένα νερά ώστε να επιβιώσουν και το κράτος να σφυρά αδιάφορα!!! Πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Η νόμιμη υγιής επιχειρηματικότητα αντέχει και θέλει τους ελέγχους, εκείνο όμως το οποίο δεν αντέχει είναι τον “βρόμικο” ανταγωνισμό του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.
Δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε πρωταγωνιστές ενός εφιαλτικού σεναρίου καταστροφής. Καθημερινά διαλύονται και κλείνουν επιχειρήσεις αλλά το κρατικό έλλειμμα φορτώνεται στους ανυποψίαστους πολίτες. Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα η Ξάνθη, δυστυχώς, μετρά 923 λιγότερες επιχειρήσεις. Είναι άγνωστο όμως σε εμάς, πόσες επιχειρήσεις έχουν παύσει τις εργασίες τους και δεν μας έχουν δηλώσει τη διακοπή τους διότι δυστυχώς δεν είναι ενήμερες ασφαλιστικά και φορολογικά. Που σημαίνει αγαπητοί συνάδελφοι ότι η Ξάνθη μας έχει 1000 και πλέον λιγότερες οικογένειες επιχειρηματιών. 1000 λιγότερες δηλώσεις εισοδήματος. 5 με 6.000 χιλιάδες περισσότερους ανέργους και 5 με 6.000 λιγότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία από τη Νομό μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε κύριοι συνάδελφοι οι Ιφιγένεια στο Νομό μας είναι η επιχειρηματικότητα και η ανεργία. Ο Νομός μας βιώνει μια σύγχρονη οικονομική τραγωδία!
Αλήθεια ποιες είναι οι θυσίες που κάνουν όλοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση;
Ποιες είναι οι θυσίες όλων αυτών που επί δεκαετίες έκαναν κοινωνική πολιτική με δανεικά, όλων αυτών που πρόσφεραν στους πολίτες μια τεχνητή «ευημερία» την οποία σήμερα μετατρέπουν σε εξαθλίωση;
Διαφωνούμε κάθετα με την αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρέπει ό,τι αναπτυξιακό κινείται να εκτελείται. Δυστυχώς αυτό βλέπουμε με την σημερινή Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας μας.
Η αγροτική παραγωγή, ένα από τα μοναδικά αναπτυξιακά εργαλεία που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, και αυτή πλήττεται βάναυσα. Οι περισσότεροι παραγωγοί – αγρότες είναι από τις οικογένειές μας και γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται την τελευταία 5ετία. Βεβαίως και πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές με τις οποίες συμφωνούν και οι ίδιοι αλλά με αυτά τα μέτρα πηγαίνουμε στην πλήρη ισοπέδωση και εξαφάνιση του πρωτογενή τομέα. Η παραγωγική επάρκεια σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δυστυχώς είναι πάρα πολύ μικρή. Είναι ένα μέγιστο εργαλείο το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η Πολιτεία προκειμένου να μειώσει τις υποχρεωτικές εισαγωγές προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας με τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι συνέπειες από την βαθύτατη οικονομική κρίση είναι πολλές και οδυνηρές, η επιχειρηματικότητα αλλά και η κοινωνία τις ζει μέσα από την αύξηση της ανεργίας και την φτώχεια.
Στον αντίποδα αυτών των δυσοίωνων διαπιστώσεων, διατυπώνουμε την άποψη ότι «οι ελπίδες μας για την ανάκαμψη βασίζονται στην δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου με κινητήρια δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και τον τουρισμό». Δυστυχώς, όμως, οι συνθήκες για την λειτουργία του μοντέλου αυτού δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί. Τα Επιμελητήρια αγωνιζόμαστε για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Στο Επιμελητήριο Ξάνθης εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία, όπως: η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι εκθέσεις, οι επιχειρηματικές συναντήσεις, οι θεσμικές και επιχειρηματικές αποστολές αλλά και κάθε επιχειρηματικό εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων – μελών του.
Διαχειριζόμαστε με πλήρη διαφάνεια και συνέπεια τις μη υποχρεωτικές, πλέον, συνδρομές στο Επιμελητήριο μας καθώς και όλα τα κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων αξιοποιώντας τα με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προς όφελος όλων τρων μελών μας. είναι γνωστό σε όλους ότι το Επιμελητήριο Ξάνθης πρωτοπορεί πανελλαδικά ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Η ομολογουμένως επιτυχής συμμετοχή και δράση μας σε αυτά, αποτελεί εγγύηση και για τα επόμενα χρόνια ότι θα εργαζόμαστε ουσιαστικά για την ανάδειξη του τόπου μας και την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων μας. επειδή θεωρούμε ότι τα προγράμματα στις δύσκολες εποχές που περνάει η επιχειρηματικότητα θα είναι ο ουσιαστικότερος πόρος των επιμελητηρίων μας, δεν αφήνουμε αναξιοποίητο, κανένα πρόγραμμα στο οποίο μπορούμε να συμμετάσχουμε. Συνεχίζουμε με επιτυχία και γοργούς ρυθμούς όλα τα προγράμματα τα οποία ξεκίνησαν το 2014. «Οι Δρόμοι του Καπνού», «Οι Άθλοι του Ηρακλή» και «Οι Δρόμοι της Ιερουσαλήμ».
Κυρίες και κύριοι,
Το Επιμελητήριο Ξάνθης βρίσκεται δίπλα και στηρίζει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο για ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο.
Με χαρά σας ανακοινώνω ότι ο πολυετής αγώνας για τροποποίηση του Ν. 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων, φαίνεται ότι οδεύει σε μία επιτυχή κατάληξη. Ολοκληρώθηκε στις 22 Ιανουαρίου η διαβούλευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό τον τίτλο: «Νόμος για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα». Με την ψήφιση του νέου Νόμου θα γίνουμε, επιτέλους μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ισχύος του Ν. 2121, συνομιλητές επί ίσοις όροις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ευτυχώς η επίπονη προσπάθεια που έγινε σε 9 συνεδρίες στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2014 από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος την οποία είχα την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπήσω 800.000 επιχειρήσεις σ’ αυτό τον Εθνικό Διάλογο. Το άρθρο 46 του νέου Νόμου, το οποίο ήταν η κεντρική μας πρόταση, πιστεύουμε ότι λύνει το γόρδιο δεσμό και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος με δικαιοσύνη, όχι μόνο θα στηρίξει αλλά θα είναι και περήφανος που στηρίζει, τον εθνικό πυλώνα του πολιτισμού μας και όχι τις εισπρακτικές εταιρείες.
Ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο φάκελος των 12 διακεκριμένων επιχειρήσεων της Ξάνθης προκειμένου να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) η Καριόκα Ξάνθης. Αναμένουμε το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής πιστοποίησης. Στο Επιμελητήριο Ξάνθης στηρίζουμε έμπρακτα, ως οφείλουμε, τις επιχειρήσεις – μέλη μας για την πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων προσδίδοντας υψηλή προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Φιλοδοξώντας να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πιστοποίηση – διάκριση ως βατήρα και εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή και γιατί όχι για την παγκόσμια αγορά.
Σας ανακοινώνω ότι το Επιμελητήριο Ξάνθης και η εταιρία «ΚΥΚΛΟΣ» διοργανώνουν την «2η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης» και «4η Έκθεση Παραγωγής & Εξοικονόμησης Ενέργειας» που θα πραγματοποιηθούν από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2016 στην Ξάνθη στο Κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Η Έκθεση μας πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει εργαλείο στήριξης και ανάδειξης των επιχειρήσεων που θα την εμπιστευτούν με τη συμμετοχή τους, καθώς σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδώσει απτά επιχειρηματικά οφέλη.
Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις της περιοχής μας να προβάλλουν, να αναδείξουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους και παράλληλα η Έκθεση να αποτελέσει τόπο συνάντησης επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών.
Η «2η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης» θα πλαισιωθεί και φέτος από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την προβολή μέσω αυτών.

Κυρίες και Κύριοι,
Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αυτά που τώρα είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε με βίαιο τρόπο, θα έπρεπε να φροντίσουν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις να τα είχαν υλοποιήσει. Άμεση εξυγίανση δημοσίου τομέα, πάταξη διαφθοράς, παραεμπορίου και λαθρεμπορίου που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα θεωρούμε ότι είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα της εθνικής μας οικονομίας αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.
Πρέπει επιτέλους σε αυτό τον τόπο να υπάρξει δικαιοσύνη, υγιής ανταγωνισμός, αναπτυξιακά κίνητρα και εφαρμογή των Νόμων. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να θυσιάσουν το πολιτικό όφελος που αποκόμιζαν από το λαϊκισμό, τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και με εθνική ευθύνη να συνεννοηθούν μήπως και προλάβουν να «κόψουν» τον εθνικό κατήφορο γιατί σε γρήγορο χρονικό διάστημα μπορεί να εμφανιστεί η πινακίδα «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ».
Πρέπει επιτέλους να τολμήσουν να εισπράξουν τα χρήματα των κλεφτών και των απατεώνων που είναι πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ., για να μπορέσουν να ενισχύσουν άμεσα την εθνική μας οικονομία και να ελαφρύνουν από βάρη τους «συνήθεις υπόπτους», τα εθνικά υποζύγια του ιδιωτικού τομέα και των απλών Ελλήνων πολιτών που παλεύουν, δυστυχώς, με άνισους όρους.
Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα
Απονομή δικαιοσύνης.
Για να μην απογοητεύσουν χιλιάδες νέους επιστήμονες που οι γονείς τους και η χώρα μας τους οπλίζει με γνώσεις τις οποίες όμως αναγκάζονται να προσφέρουν στις ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, χωρίς αυτές οι χώρες να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ.
Πρέπει επιτέλους, η αριστεία στη χώρα μας να είναι το ζητούμενο και να τιμάται. Όχι να χλευάζεται και να ισοπεδώνεται. Για το λόγο αυτό φέτος, το Επιμελητήριο Ξάνθης, αποφάσισε να τιμήσει τους λαμπρούς νέους της Ξάνθης, που πάλεψαν χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία και έφεραν διεθνείς διακρίσεις στην χώρα μας και στην πόλη μας. Τιμούμε τους αργυρούς ολυμπιονίκες Ρομποτικής του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης. Τον Αλέξανδρο Πανταζίδη, τον Χάρη Παπαδάκη, τον Βασίλη Κόκκινο και τον προπονητή – καθηγητή πληροφορικής κ. Αθανάσιο Μπαλαφούτη.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο. Άλλωστε αυτά τα οποία ακούστηκαν τα βιώνουμε καθημερινά όλοι οι παριστάμενοι σ’ αυτή την αίθουσα.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ το 2016 να φέρει την ελπίδα, την προκοπή και να φωτίσει τα πολιτικά κόμματα και όλους τους Έλληνες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να ομονοήσουν και να συνεννοηθούν για να μπορούμε όλοι μαζί να κοιτάζουμε στα μάτια των παιδιών μας και τις επόμενες γενιές.