«Καμπανάκι» για τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Ελλάδα κρούει εκ νέου σήμερα η Κομισιόν, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει μια ουσιαστική λύση στη σημαντικότερη προσφυγική κρίση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά.

Φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ουσιαστική λύση στη σημαντικότερη προσφυγική κρίση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά​
Δεδομένου ότι ουσιαστική χρηματοδότηση από την Ευρώπη δεν πρόκειται να έρθει, τα περιθώρια ελιγμών για την Αθήνα είναι ελάχιστα, από τη στιγμή μάλιστα που οι Βρυξέλλες συμπεριφέρονται με… δύο μέτρα και δύο σταθμά -ειδικά απέναντι στην Τουρκία και σε όσα θα έπρεπε να εφαρμόσει βάσει της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να γίνεται ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με τις επερχόμενες προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ακόμα και τη συγκρότηση δομών για τη φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών.

Σε αυτό αναφέρθηκε σήμερα και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος -ούτε λίγο ούτε πολύ- πρότεινε να δημιουργηθούν -σε επαρκή αριθμό- στην Ελλάδα καταλύματα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι επανα-προωθήσεις ανθρώπων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου.

Έκθεση προόδου και ποινολόγιο

Μετά την παραδοχή της Frontex ότι είναι εξαιρετικά δύσκολος ο αποτελεσματικός έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και την τοποθέτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (τον Νοέμβριο του 2015) για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης την Ελλάδα, καλώντας τη να προβεί μέσα σε τρεις μήνες στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Σε αντίθετη περίπτωση, βάσει του άρθρου 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, δύναται η επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά με τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες…

Ειδικότερα, ελάχιστη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, το δήλωσε ρητά: «Η Αθήνα έχει παραμελήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
image
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για σοβαρές παραλείψεις και γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ, υπήρξε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σύνταξη… έκθεσης προόδου σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει με επάρκεια τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
image (1)
Η έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ζητήσει από την Επιτροπή (άρθρο 19α) την κατάρτιση μιας λίστας προτάσεων και συστάσεων προς συμμόρφωση για τη βελτίωση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Τέτοιες προτάσεις μπορεί να είναι μεταξύ άλλων:

η δημιουργία στρατοπέδων για παραμονή χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος (όπως πρότεινε τη Δευτέρα στον Γ. Μουζάλα ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου)
η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων ή κοινών περιπολιών με την Τουρκία (όπως είχε προτείνει ο Γιούνκερ).
Αποπομπή από τη Συνθήκη Σένγκεν

Σε περίπτωση που αυτές δεν υλοποιηθούν μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών και η επόμενη έκθεση προόδου είναι αρνητική, τότε η Κομισιόν μπορεί να προτείνει (βάσει του άρθρου 26) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επαναφορά των ελέγχων στα ελληνικά σύνορα -αρχικά για έξι μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης την Ελλάδα, καλώντας τη να προβεί μέσα σε τρεις μήνες στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροώνΤο μέτρο αυτό μπορεί να έχει μέγιστη χρονική διάρκεια έως και 24 μήνες (περιθώριο για τρεις εξάμηνες ανανεώσεις). Πρακτικά, αυτό σημαίνει αποπομπή της Ελλάδας από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων, δηλαδή έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η λύση αυτή θεωρείται… έσχατης ανάγκης για το κοινό συμφέρον της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών -στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών- συνεχίζονται κανονικά, με τα αποτελέσματα όμως να είναι ελάχιστα και δεκάδες ναυάγια στο Αιγαίο γεμίζουν με άψυχα κορμιά μεταναστών τα ελληνικά και τουρκικά παράλια.