Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να προστατεύσει την εδαφική της κυριαρχία στη Νότια Σινική Θάλασσα και ότι μαζί με την Ουάσινγκτον πρέπει να διευθετήσουν το θέμα αυτό με εποικοδομητικό τρόπο.

Ο κ. Γουάνγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι (σ.σ.: οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο), δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα τηρήσει τη δέσμευσή της να μην στρατιωτικοποιήσει τη διεκδικούμενη αυτή θαλάσσια περιοχή, ούτε και θα δεχτεί ισχυρισμούς ότι τα λόγια της δεν ταιριάζουν με τις πράξεις της.

Η Βόρεια Κορέα συνιστά μια «ανοικτή απειλή, μια δηλωμένη απειλή για τον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο Κέρι, ενώ η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε στις αρχές Ιανουαρίου την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή.

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τη χώρα μας, καθώς και τους φίλους και συμμάχους μας στον κόσμο. Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν για τη σπουδαιότητα μιας απόφασης του ΟΗΕ» στο θέμα αυτό και θα «επιταχύνουν τις προσπάθειές» τους ώστε να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε ο Κέρι.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατυπώθηκαν μετά τις συνομιλίες του με τον Γουάνγκ Γι, από τον οποίο ο Κέρι επρόκειτο να ζητήσει να αυξήσει την πίεση στη Βόρεια Κορέα, μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στήριξη της Κίνας.

Οι Κίνα και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν «να εργαστούν από κοινού σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για μια αυστηρή απόφαση (στον ΟΗΕ), η οποία θα περιλαμβάνει “νέα ισχυρά μέτρα”, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ανάπτυξη του “παράνομου προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων» επισήμανε ο Κέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα διατυμπάνισε στις 6 Ιανουαρίου την επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην οποία προχώρησε, μια ανακοίνωση που οι διεθνείς εμπειρογνώμονες δέχτηκαν με τον μέγιστο σκεπτικισμό. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί το πιο απομονωμένο καθεστώς στον κόσμο, η οποία συνιστά νέα παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Είναι απειλή για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, είναι μια απειλή την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν παρά πολύ σοβαρά» επανέλαβε ο Κέρι.