Για εξαιρετικές προοπτικές στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης στον χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΕΜΠ με θέμα την «ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αειφόρου διαχείρισης».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, και οι δύο τομείς έχουν «εξαιρετική προοπτική για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας βάσης, είτε μέσω βιοαερίου, είτε μέσω καύσιμης βάσης, δημιουργίας πέλετ για εμπορική δραστηριότητα».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και την ανάγκη να ξεπεραστούν μυθεύματα σε σχέση με την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, καθώς όπως είπε: «όπου έχουμε προσπαθήσει να εγκαταστήσουμε μονάδες βιοαερίου, η τοπική κοινωνία προτιμά να πετά τα τυρόγαλα στα ρέματα, παρά να τα αξιοποιεί με έναν τρόπο προκειμένου να παράγει ενέργεια.

Αναφέρθηκε σε παρανοήσεις όπως το ότι η καύση κάποιων οργανικών υλικών εκλύουν διοξίνες. «Διοξίνες παράγονται με το σημερινό σύστημα όταν αναφλέγονται στους 500-600 βαθμούς σύμμεικτα απορρίμματα. Είναι άλλο πράγμα η καύση σε μερικές χιλιάδες βαθμούς με κατάλληλη τεχνολογία και άλλο αυτό που συμβαίνει στις χωματερές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ