Ακραίες θέσεις υιοθετεί η βρετανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κατάχρησης οινοπνευματωδών μεταξύ των νέων συνιστώντας να μην πίνουν ούτε σταγόνα ώς τα 15 τους. Από την άλλη, υπάρχει το παράδειγμα χωρών όπως η Γαλλία- αλλά και η χώρα μας- όπου γονείς αφήνουν τα παιδιά να δοκιμάζουν από μικρά το κρασί ώστε να τους φύγει η περιέργεια και να μην το παρακάνουν όταν μεγαλώσουν.

Oι γονείς, ανακοίνωσε ο Βρετανός αρχίατρος σερ Λάιαμ Ρίτσαρντσον, οφείλουν να φροντίζουν ώστε η παιδική ηλικία όλων των παιδιών να είναι πλήρως απαλλαγμένη από το αλκοόλ και να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να πιουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ώς τα 15 τους- ούτε καν παρουσία τους μέσα στο σπίτι. Μετά τα 15 και ώς τα 17, οι έφηβοι δεν πρέπει να πίνουν οινοπνευματώδη περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα και πάντα υπό την επίβλεψη του γονέα ή του κηδεμόνα τους. «Οι γονείς και οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποτό, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών, μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία και ότι η αποχή από τα οινοπνευματώδη είναι η πιο υγιής επιλογή για τους νέους ανθρώπους», τονίζει ο αρχίατρος στη νέα οδηγία που εξέδωσε.

Ο Ντόναλντσον κλήθηκε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προέκυψαν στοιχεία ότι, μολονότι η αναλογία των παιδιών που πίνουν οινοπνευματώδη μειώνεται, η πρακτική του να πίνει κανείς μέχρι να μεθύσει (binge drinking) αυξάνεται και όσοι αρχίζουν να πίνουν πιο μικροί, καταναλώνουν περισσότερο. Ο Βρετανός αρχίατρος δήλωσε πως το ένα τρίτο του ενός εκατομμυρίου Βρετανών ηλικίας 11-15 ετών μεθούν κάθε εβδομάδα.