Θα αναβιώσει το έθιμο της “Μπάμπως” (μαμή) αύριο στην Ν. Κεσσάνη όπου οι γυναίκες του χωριού κατά το έθιμο που κρατά τις ρίζες του από την Ανατολική Ρωμυλία, θα τιμήσουν την γυναίκα του χωριού που τις ξεγεννούσε παλαιότερα τις.
Όπως ανέφερε, φιλοξενούμενη στην εκπομπή “ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα”, η κυρία Ροζαλία Μπένα αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ν. Κεσσάνης, όλο το τελετουργικό γίνεται για να τιμηθεί η μαμή.
Όλη η εκδήλωση με το τελετουργικό ξεκινά στις 17.00 και μόλις τελειώσει, σύμφωνα πάντοτε με την Αντιπρόεδρο κυρία Μπένα, θα ακολουθήσει γυναικείο γλέντι με την συνοδεία φαγητού, ποτού και ζωντανής ορχήστρας όπου ο καλλιτέχνης, όπως μας λένε οι πληροφορίες, Νίκος Στογιαννίδης, θα δώσει τον καλλίτερο του εαυτό.
12476058_10207522705138771_619630542_n
Οι άνδρες απαγορεύεται να κυκλοφορούν στο χωριό και θα επωμισθούν όλες τις υποχρεώσεις της νοικοκυράς και αν τελειώσουν με την λάτρα του σπιτιού, τακτοποιήσουν και τα παιδιά, μπορούν να πάνε στο γλέντι που θα γίνει στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, ντυμένοι με γυναικεία αξεσουάρ όπως μαντίλες, ποδιές ότι άλλο καθορίσουν οι γυναίκες και να παρακολουθήσουν το γλέντι των γυναικών.
Μία πανέμορφη και διδακτική διαδικασία που τιμά τις γυναίκες της Ν. Κεσσάνης που με την σειρά τους τιμούν την γυναίκα που αντίκριζε πρώτη τα δικά τους παιδιά. Η τιμή της γυναίκας που την υποδύεται την συνοδεύει όλο το χρόνο.
Εμείς σαν Xanthitimes.gr να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην όμορφη προσπάθεια του Συλλόγου της Ν. Κεσσάνης