Ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Γιάννης Λαγός με επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό εσωτερικών έθεσε το ζήτημα των ύποπτων δραστηριοτήτων του φιλοτουρκικού κόμματος DEB, το οποίο έχει αποσχιστικές τάσεις και οργανώνεται επικίνδυνα σε όλη την χώρα.
Επισήμανε το γεγονός ότι η κατάργηση του ορίου 3% στον εκλογικό νόμο μπορεί να αποβεί μοιραία για την Ελλάδα γιατί στην ουσία είναι ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας στα αποσταθεροποιητικά σχέδια της Άγκυρας στη Θράκη.
Οι παράγοντες του φιλοτουρκικού κόμματος, που είναι αντίθετοι με το σύνταγμα της Ελλάδας αφού δεν αναγνωρίζουν την συνθήκη της Λωζάννης, τα γνωρίζουν αυτά και με την στήριξη του τουρκικού προξενείο διεθνοποιούν την δράση τους, προπαγανδίζοντας και προωθώντας την αποσχιστική τους τάση.
Ο υπουργός κατά την απάντησή του αρκέστηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την δράση αυτού του κόμματος χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για το πώς συμβαίνει αυτό, πράγμα που αποδεικνύει ότι στην ουσία παρακολουθεί αμέτοχη.
Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση όπως κατατέθηκε από τον Γιάννη Λαγό:
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ: «Αποσχιστικές δραστηριότητες και συνεργασία με την Άγκυρα Μουσουλμάνων της Θράκης»
Πληροφορίες και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο & ιστοσελίδες εφημερίδων αναφέρουν πως παρουσιάζει έντονη κινητικότητα το φιλοτουρκικό κόμμα DEB στη Θράκη, καθώς οι ιθύνοντες του αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδος στις επόμενες εκλογές και καλλιεργούν επαφές αναζητώντας υποστηρικτές και στο Ευρωκοινοβούλιο. Μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας στα αποσταθεροποιητικά σχέδια της Άγκυρας στη Θράκη είναι ο ισχύων μέχρι σήμερα εκλογικός νόμος, που προβλέπει ελάχιστο όριο 3% για είσοδο κόμματος ή ανεξάρτητου βουλευτή στο Κοινοβούλιο. Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την μείωση ορίου εισόδου στη Βουλή, η αισιοδοξία κάποιων που υπηρετούν τα σχέδια του τουρκικού προξενείου ίσως έχει βάση. Μάλιστα, εκπρόσωποι του DEB επιχειρούν να «διεθνοποιήσουν» την δράση τους και ήδη στις 18/11/2015 στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του τουρκικού κόμματος, Μουσταφά Τσαβούς, είχε «πρόγευμα εργασίας» στο ξενοδοχείο «Leopold» με τον Φρανσουά Αλφονσί, πρόεδρο της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (EFA), ομάδος της Ευρωβουλής.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και πως αντιδρά στην προοπτική να συμμετάσχει στις ελληνικές εκλογές ένα κόμμα με αποσχιστική πολιτική γραμμή;
Σε ποια πρωτοβουλία προέβη το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών έναντι των ανιστόρητων απόψεων που προπαγανδίζει και προωθεί για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης το τουρκικό προξενείο και οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης;
Αθήνα, 04/12/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ