Στα ελληνο-τουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα σύνορα της Γερμανίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής, Μάνφρεντ Βέμπερ, και προτείνει προσωρινή απομάκρυνση της Ελλάδας από το Σένγκεν αν δεν αποδώσει και ο έλεγχος των συνόρων από τη Frontex.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν διασφαλίζει τα σύνορα βάσει των σημερινών προδιαγραφών του Σένγκεν και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην εφαρμογή ευρωπαϊκού δικαίου. Εάν χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, πρέπει να μπορεί να αναλαμβάνει η Ευρώπη τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων των συνόρων μέσω της ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας συνόρων Frontex“.

Ο βαυαρός ευρωβουλευτής σημειώνει ότι, «το νομοσχέδιο επ΄ αυτού βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες στο τραπέζι, ελπίζω ότι θα υποστηριχθεί πανευρωπαϊκά. Αλλά, εάν ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων δεν αποδώσει, πρέπει να σκεφτούμε την προσωρινή απομάκρυνση από το χώρο του Σένγκεν».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να διασφαλιστούν από τη Frontex ακόμα και κόντρα στη βούληση της Ελλάδας, ο Βέμπερ απαντά: «Στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται επίσης τα σύνορα της Γερμανίας, αυτό το αισθανόμαστε καθημερινά εδώ. Υπό την έννοια αυτή, δεν ισχύει πλέον εδώ το επιχείρημα της εθνικής κυριαρχίας. Όταν ένα κράτος-μέλος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, στις οποίες ενεπλάκη οικειοθελώς, θα πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει τη διοίκηση».