Κάθε εποχή έχει και τα… διλήμματά της. Έτσι, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πρωταγωνιστεί το δίλημμα «μελομακάρονο ή κουραμπιές;»…

Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί κυρίως όσους βρίσκονται σε δίαιτα, καθώς και όσους επιθυμούν να διατηρήσουν το βάρος τους κατά την εορταστική περίοδο, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Όσον αφορά στο θερμιδικό περιεχόμενο των αγαπημένων χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, θα λέγαμε πως, αν και μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνταγή και το μέγεθος της μερίδας, τελικά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποδίδουν περίπου τις ίδιες θερμίδες ανά τεμάχιο.

Ωστόσο, πιθανότατα θα έχετε ακούσει πως το μελομακάρονο υπερέχει «διατροφικά» έναντι του κουραμπιέ. Ουσιαστικά, βέβαια, αυτό δεν αφορά τις θερμίδες, αλλά σχετίζεται με τη διατροφική του σύσταση, καθώς παρασκευάζεται με χρήση ελαιολάδου, μελιού και καρυδιών, τα οποία αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη που χρησιμοποιούνται στους κουραμπιέδες.

Όταν όμως το ζητούμενο είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το αποτέλεσμα κρίνεται από τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και την αντίστοιχη ενεργειακή δαπάνη. Έτσι, το σημαντικό είναι να ελέγξουμε την ποσότητα των μελομακάρονων ή κουραμπιέδων που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και το σύνολο των διατροφικών μας επιλογών.

Επομένως, θυμηθείτε πως το «κλειδί» βρίσκεται στη συνολική διαιτητική πρόσληψη και όχι σε μεμονωμένα -«παχυντικά» ή μη- τρόφιμα… Γι’ αυτό προσπαθήστε σε αυτές τις γιορτές να παρατηρήσετε το… δάσος και όχι το δέντρο, φροντίζοντας να απολαύσετε τα εποχικά εδέσματα με σύνεση, προκειμένου να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.