Στην παραδοχή ότι η στασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ δεν οφείλεται μόνο στη διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά και στην προβληματική πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ προχώρησε χθες ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος παράγοντας της ΠΓΔΜ αναγνωρίζει δημόσια ότι η οπισθοδρόμηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν οφείλεται μόνο στις “παρεμποδίσεις” από την μεριά της Ελλάδας λόγω του θέματος της ονομασίας, όπως μονίμως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην ομιλία του στη Βουλή αναγνώρισε ότι στη φετινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ αποτυπώνεται το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί μακρόν ανέβαλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος εμείς από μόνοι μας να αναβάλλουμε το μέλλον μας, με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας. Αντί για έκθεση προόδου, λάβαμε έκθεση στασιμότητας. Μετά από επτά χρόνια, αντί για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λάβαμε υπό όρους σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων” ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.