Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής Ερώτησης ,παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κυρίους βουλευτές ,ότι επισυνάπτουμε το με αρ.πρωτ. ΕΚ/ΟΛ/00/07/09/4291/16- 11-2015 σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Λειτουργίας,Συντήρησης & Εκμετάλλευσης Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης, για ενημέρωση.
Επιπλέον το Υπουργείο μας, επιλέγοντας να προχωρήσει με τους Παραχωρησιούχους σε διαπραγμάτευση και συμφωνία ,με όρους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος ,με κοινωνική ευαισθησία και με στοχευμένες παρεμβάσεις για τα πιο αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία αλλαγών για δύο από τις πέντε Παραχωρήσεις.
Στις άμεσες ενέργειες της συμφωνίας εντάσσονται:
1) Οι δωρεάν διελεύσεις από πλευρικούς σταθμούς διοδίων για ενδοδημοτικές μετακινήσεις για τις οποίες δεν υφίστανται εναλλακτικές διαδρομές.
Συμφωνήθηκε για αυτές τις περιπτώσεις η δωρεάν διέλευση των μόνιμων κατοίκων, στα όρια των Δήμων. Οι Δήμοι που εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία για τις δύο παραχωρήσεις είναι οι Δήμοι Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού. 
2) Δωρεάν διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων στα οχήματα τα οποία είτε ανήκουν είτε αναγνωρισμένα μεταφέρουν ΑΜΕΑ.
3) Παροχή επιπλέον εκπτώσεων σε εργαζόμενους χρήστες
Η συμφωνία αυτή αφορά τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο, για να μετακινηθούν από και προς το χώρο εργασίας τους. Στις 40 διελεύσεις προβλέπονται τουλάχιστον 5 να είναι δωρεάν, δηλαδή το 12,5% των διελεύσεων θα γίνονται ελεύθερα.
4) Αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης.
Θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη εφαρμογής πλήρως αναλογικών χρεώσεων (ανά χιλιόμετρο διανυόμενης διαδρομής) η οποία και θα εφαρμοστεί στο τέλος της Περιόδου Κατασκευών. Δηλαδή, με την ολοκλήρωση των έργων θα έχουμε σε λειτουργία το αναλογικό σύστημα χρέωσης.
5) Πλευρικά διόδια Α/Κ Βαρυμπόμπης και Α/Κ Μπογιατίου.
Η έναρξης λειτουργίας των σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου μετατίθεται για το τέλος την Περιόδου Μελετών Κατασκευών, και συγκεκριμένα για το τέλος του έτους 2018, που θα έχουμε αναλογική χιλιομετρική χρέωση.
Για τους δημότες μόνιμους κατοίκους των Δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου προβλέπεται να διέρχονται δωρεάν όταν λειτουργήσουν οι εν λόγω σταθμοί διοδίων, μετά το 2018.
6) Θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, των Παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων, αν οι Δήμοι παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες (δηλαδή υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου, κλπ). Αλλιώς θα απαλλάσσονται.
7) Θα επισπευθούν και θα επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν από την αρχή των έργων και άπτονται θεμάτων απαλλοτριώσεων, περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και αδειών και αρχαιολογικών ερευνών. Για τους λόγους αυτούς συμφωνήθηκε η χρονική παράταση της Περιόδου Κατασκευών: δέκα επτά (17) μήνες για την Ιόνια και δέκα οκτώ (18) μήνες για τον Ε65. Υπάρχουν όπως ξέρετε αυτά τα προβλήματα που είναι άλυτα πάνω από μια δεκαετία.
8) Επίλυση θεμάτων κοινωνικών δικτύων πολιτών.
Θα πρέπει να επέλθει ομαλοποίηση των σχέσεων Παραχωρησιούχου – Κοινωνικών Δικτύων Πολιτών, αναφορικά με όσα έγιναν στο παρελθόν. Σ’ αυτό συμφωνήθηκε ο Παραχωρησιούχος να ανακαλέσει τις ποινικές διώξεις και τις αγωγικές αξιώσεις του κατά των Κοινωνικών Δικτύων Πολιτών και των ανθρώπων που μετείχαν στις κινητοποιήσεις και τα κινήματα.
Επιπλέον δύναται να εξεταστεί η ενσωμάτωση στη συμφωνία κοινωνικών εξυπηρετήσεων διεθνών φορέων-οργανισμών,με αναγνωρισμένη κοινωνική και ανθρωπιστική δράση και στις πέντε Παραχωρήσεις καθώς και στις δύο Παραχωρήσεις που τα έργα βρίσκονται στο στάδιο λειτουργίας τους(Αττική Οδός και Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου).
– το με αρ.πρωτ. ΕΚ/ΟΛ/00/07/09/4291/16-11 -2015