Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε σήμερα την υιοθέτηση στο Παρίσι από 195 χώρες μιας συμφωνίας για τη μάχη κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, βλέποντας σ’ αυτή μια νίκη «της κλιματικής δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχουν κερδισμένοι ούτε χαμένοι από τη συμφωνία του Παρισιού. Η κλιματική δικαιοσύνη κέρδισε και όλοι μας εργαζόμαστε για ένα πιο πράσινο μέλλον», δήλωσε ο Ινδός ηγέτης στο λογαριασμό του στο Twitter.
«Η κλιματική αλλαγή παραμένει μια πρόκληση, όμως η συμφωνία του Παρισιού δείχνει πώς όλες οι χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αυτή και εργάσθηκαν για να βρεθεί μια λύση», πρόσθεσε επίσης στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι συνομιλίες στην COP21 και η συμφωνία του Παρισιού καταδεικνύουν τη συλλογική σωφροσύνη των παγκόσμιων ηγετών για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή», συνέχισε.

Δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 1,2 δισ. κατοίκους, η Ινδία είχε σημαντικό λόγο στις διαπραγματεύσεις.

Στο όνομα της «κλιματικής δικαιοσύνης» υπέρ των φτωχότερων χωρών, η Ινδία ζητούσε κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, να αναλάβουν ένα σημαντικότερο μερίδιο του κόστους της προσαρμογής στις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ινδία είναι επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 6,5% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.