Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς οι χθεσινές συνομιλίες απέβησαν άκαρπες.

Tα θέματα-αγκάθια παραμένουν και επικεντρώνονται στα κόκκινα δάνεια, στο ενιαίο μισθολόγιο, στον ΑΔΜΗΕ και στο νέο Ταμείο ΑποκρατικοποιήσεωνΧαρακτηριστικές είναι οι… λιτές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έπειτα από τη συνάντηση αρκέστηκε να πει πως «καταγράφουμε τα θέματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα-αγκάθια παραμένουν και επικεντρώνονται στα κόκκινα δάνεια, στο ενιαίο μισθολόγιο, στον ΑΔΜΗΕ και στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα:

-Για τα κόκκινα δάνεια οι εταίροι φέρονται να ζητούν όλα τα δάνεια -επιχειρηματικά και μη- να εκχωρηθούν σε τρίτους (distress funds). Η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται να ζητεί την προστασία των δανείων των νοικοκυριών -για παράδειγμα των στεγαστικών- καθώς και ορισμένων επιχειρηματικών που αφορούν σε κλάδους μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία.

-Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ οι θεσμοί εμμένουν στην άποψη ότι το πλειοψηφικό πακέτο θα πρέπει να ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή και όχι στο Δημόσιο. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά στοχεύει στο να παραμείνει το 51% των μετοχών στο ελληνικό Δημόσιο, πρόταση η οποία θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα.

-Όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν την αύξηση των αποδοχών στελεχών του Δημοσίου προκειμένου οι μισθοί τους να καταστούν πιο «ανταγωνιστικοί» στην ευρωπαϊκή κλίμακα. Οι αυξήσεις αυτές ζητούν να αντισταθμιστούν με περικοπές σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους και εργαζομένους με μεσαίας τάξης αποδοχές. Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αρνείται ένα τέτοιο σενάριο, καθώς κρίνει πως θα επηρεάσει προς τα… κάτω τους μισθούς δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων.

-Τέλος, για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές φέρονται να αιτούνται οι αποκρατικοποιήσεις για τα έτη 2016-2018 να γίνουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και τα ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις να διατεθούν αποκλειστικά για το χρέος. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 (και μετά) να γίνουν μέσω του νέου Ταμείου, με στόχο το ποσόν να διοχετευτεί για την αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση, του χρέους αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους.

Στο πλαίσιο αυτό συναντώνται σήμερα εκ νέου στο Χίλτον οι εκπρόσωποι των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αναζητηθούν οι χρυσές τομές για να καμφθούν οι επιμέρους διαφωνίες.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να υπάρξει deal τουλάχιστον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.