Η εργοδοτική τρομοκρατία στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» δεν έχει όρια. Τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη και όσο στην Αθήνα πραγματοποιούνταν τριμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργείου εργασίας, του βιομήχανου και του σωματείου εργαζομένων της «Ροδόπης», στο εργοστάσιο της Ξάνθης οι «άνθρωποι» της εργοδοσίας (διευθυντής και προϊστάμενοι) ξαμολήθηκαν για να τρομοκρατήσουν. Απευθυνόμενοι κατά μόνας στους εργαζόμενους, τους ανάγκαζαν να απαντήσουν «με ποια πλευρά είναι ο καθένας». Η απειλή της απόλυσης, για όσους επιλέξουν τη συλλογική διεκδίκηση, βαφτίζεται «όσοι θέλουν να δουλέψουν θα μείνουν» και αποτελεί το απαραίτητο συνοδευτικό της νέας τρομοκρατικής επιχείρησης της εργοδοσίας.
Οι παραπάνω κινήσεις αποδεικνύουν πως η εργοδοσία έχει κηρύξει πόλεμο στα δικαιώματα και την ενότητα των εργαζομένων. Θέλουν φθηνό, ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Θέλουν να αυγατίζουν τα τεράστια κέρδη τους στις πλάτες των εργατών. Είτε με ευθεία τρομοκρατία, είτε με πολύ προσωρινούς ελιγμούς, είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση δε θα σταματήσει. Άλλωστε η δήλωση του βιομήχανου στην τριμερή συνάντηση ήταν πως οι απολύσεις θα συνεχιστούν κανονικά και θα φτάσουν στο σύνολο τις 30.
Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έχουν συμβάλει τα μέγιστα, με δεκάδες αντεργατικούς νόμους, στη διαμόρφωση εκείνου του πλαισίου ώστε η εκάστοτε εργοδοσία να προωθεί τα συμφέροντά της ανεμπόδιστη. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να κάνει πολλά αποφασιστικά βήματα εμπρός, προς την ίδια και χειρότερη κατεύθυνση. Ο νέος αντι-συνδικαλιστικός νόμος και η απελευθέρωση των απολύσεων είναι ένα μικρό δείγμα από τα μέτρα που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μόνος φραγμός η ενότητα και ο αγώνας των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα μήνα. Δυο καθολικές συμμετοχές σε ισάριθμες γενικές απεργίες, δύο καθολικές συμμετοχές σε 4ωρες στάσεις εργασίας, συνεχείς μαζικές συνελεύσεις του σωματείου, είναι οι σταθμοί ενός δύσκολου αλλά δίκαιου αγώνα. Είναι σίγουρο πως ο δρόμος του αγώνα έχοντας απέναντι την κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία, είναι δύσβατος, με πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Αποτελεί όμως τη μόνη διέξοδο για τους εργάτες και τις οικογένειες τους. Μόνο μέσα από το μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα, οι εργάτες της Ροδόπης και συνολικά η εργατική τάξη μπορούν να βλέπουν την προοπτική τους.
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΑΜΕΣΑ
• ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
• ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ