Στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, διαβάσαμε όλο σκηνικό που διαδραματίστηκε σχετικά με τις 8 απολύσεις που έκανε η συγκεκριμένη εταιρία, την συνάντηση των εργοδοτών με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, διαβάσαμε ότι οι βουλευτές του νομού είναι στο πλευρό των εργαζομένων, όπως άλλωστε και όλοι οι Ξανθιώτες και πέρα από το ρεπορτάζ δεν διαβάσαμε τίποτε άλλο.
Το μέλλων των 30 υπό απόλυση εργαζομένων, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο και φυσικά ακολουθούν τα γνωστά ευχολόγια του ΣΥΡΙΖΑ.
Γίνεται αναφορά στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά δεν γίνεται λόγος για το πώς ακριβώς αυτές θα γίνουν και τι εναλλακτικές δίνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κόσμο της εργατιάς όπως π.χ. Νέες θέσεις εργασίας. Κατά τα άλλα, να χαμε να λέγαμε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ

Την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015, επαναλήφθηκε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εργασίας, κ. Νεφελούδη, τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση με θέμα τις απολύσεις εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε.
Θυμίζουμε ότι σχετική συνάντηση είχε οριστεί και για τις 27-11-2015, ημερομηνία, ωστόσο, κατά την οποία η εργοδοτική πλευρά αρνήθηκε να προσέλθει. Το Υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, απέστειλε νέα πρόσκληση, στην οποία τελικώς η εργοδότρια εταιρεία ανταποκρίθηκε και προσήλθε εκπροσωπούμενη από τον νόμιμο εκπρόσωπό της, κ. Σαράντη και από νομικό σύμβουλο. Αντιστοίχως ,η εργατική πλευρά παραστάθηκε δια πληρεξουσίας δικηγόρου, καθώς ήταν αδύνατο να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι του Σωματείου για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για οικονομικούς λόγους.
Κατά τη συνάντηση αυτή η εργοδότρια εταιρεία επιχείρησε να δικαιολογήσει τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας οκτώ εργαζομένων, επικαλούμενη «οικονομικοτεχνικούς λόγους». Ανέφερε δε ότι επίκεινται και άλλες απολύσεις, ενώ ενημέρωσε το Υπουργείο ότι συνολικά προδιατίθεται να απολύσει περί τα 30 άτομα. Ωστόσο από την όλη διαδικασία, όπως αυτή διεξήχθη ενώπιον του Γεν. Γραμματέα, φάνηκε ότι οι επίμαχες απολύσεις, ούτε συνάδουν ούτε δικαιολογούνται από την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που η εργατική πλευρά ανέφερε και η εργοδοτική επιβεβαίωσε, πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, με αύξηση του κύκλου εργασιών της και αύξηση των μικτών κερδών, ενώ στα επιχειρησιακά της πλάνα κάνει λόγο όχι για μείωση, αλλά για αύξηση του εργατικού δυναμικού. Επίσης, κατά ομολογία και των δύο πλευρών η εταιρεία, που τώρα επιδιώκει να απολύσει περί τα 30 άτομα, μόλις λίγους μήνες πριν είχε προβεί σε ίδιο αριθμό προσλήψεων. Επίσης η ίδια εταιρεία, που σήμερα οδηγεί στην ανεργία τόσες οικογένειες, ενώπιον του Γεν. Γραμματέα παραδέχτηκε ότι λίγο καιρό πριν έδινε μπόνους στο προσωπικό της. Από όσα λοιπόν στην ως άνω διαδικασία ειπώθηκαν, προέκυψε ξεκάθαρα ότι οι εν λόγω απολύσεις, σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται σε οικονομοτεχνικούς λόγους, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της εργατικής πλευράς ότι οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας συγκεκριμένων εργαζομένων εξυπηρετούν άλλες στοχεύσεις και όχι το αντικειμενικό συμφέρον της επιχείρησης.
Σε κάθε τέλος περίπτωση, όπως η εργατική πλευρά κατά τη χθεσινή συνάντηση ανέδειξε, ακόμα και αν γινόταν δεκτό ότι οι απολύσεις αυτές έγιναν για λόγους οικονομοτεχνικούς, πράγμα ωστόσο που και από τους ίδιους τους ισχυρισμούς της επιχείρησης διαψεύσθηκε πανηγυρικώς, έγινε εύκολα αντιληπτό ότι οι απολύσεις αυτές δεν αποτέλεσαν την έσχατη λύση. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας πρέπει να αποτελεί την ύστατη λύση για τον εργοδότη, ενώ όταν τα επιδιωκόμενα με την καταγγελία της σύμβασης συμφέροντα του εργοδότη μπορούν να ικανοποιηθούν, εξ ίσου αποτελεσματικά, με ηπιότερα μέτρα, η εργοδοτική πλευρά υποχρεούται να επιλέξει αυτά και όχι την απόλυση. Διαφορετικά είναι σαφές ότι η αδικαιολόγητη επιλογή του επαχθέστερου για τον εργαζόμενο μέσου υπερβαίνει προφανώς τα όρια της καλής πίστης και του οικονομικού σκοπού του δικαιώματος και συνιστά καταχρηστική άσκησή του.
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ξάνθης, παρακολουθούν στενά την περίπτωση των συγκεκριμένων απολύσεων, συμπαριστάμενοι με την εργατική πλευρά ενώπιον κάθε θεσμικού οργάνου, προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει και να αποφευχθούν νέες.
Κύριο δε μέλημα και των τριών βουλευτών του Νομού είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συμπολιτών μας. Άλλωστε η στέρηση από τον εργαζόμενο της θέσης εργασίας, η οποία αποτελεί τη βάση της κοινωνικής και οικονομικής του ύπαρξης, χωρίς τη συνδρομή ιδιαίτερων λόγων που να δικαιολογούν επαρκώς την καταγγελία, δεν συμβιβάζεται με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές για τις οποίες όλοι αγωνιζόμαστε.

Από το Γραφείο Τύπου