Γράφει ο Σ. Αρσενίου

Ο μήνας που διανύουμε ταυτίζεται με τις μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, της ανανέωσης, της ελπίδας για καλύτερες μέρες. Ετοιμαζόμαστε οι Χριστιανοί για την γέννηση του Θεάνθρωπου, ενω το σύνολο των κατοίκων του πλανήτη μας για την έλευση του νέου έτους.
Πλάθουμε όνειρα, προσπαθούμε να γαληνέψουμε, να ανανεωθούμε, να κάνουμε μια νεα αρχή για τις βλέψεις, τους στόχους, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες μας.
Κυρίαρχες μορφές που συνοδεύουν τις Άγιες αυτές μέρες οι τρεις μάγοι με τα δώρα μπροστά στο νεογέννητο Χριστό, ο Άη – Βασίλης με δώρα για μικρούς και μεγάλους, τα ξωτικά, οι νεράϊδες, ο μικρός τυμπανιστής, άλλες μορφές ανάλογες με την ηθοπλασία του κάθε λαού. Λαός χωρίς κάτι δικό του,ξεχωριστό, δεν υπάρχει. ΄Ολοι έχουν κάτι να επιδείξουν.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Άη – Βασίλη με το έλκυθρο, τα δώρα, τους τάρανδους, σε ενα ταξίδι του γύρου της Γης, ώστε να εξασφαλιστούν δώρα για όλους. Κάτι λίγα πράγματα ξέρουμε για τα ξωτικά, αυτά τα πλάσματα που διαφοροποιούν τα ήθη και τα έθιμα απο τόπου σε τόπο. Σχεδόν τίποτα για τους σκίουρους της Ξάνθης.
Για αυτό το λόγο θα τους κάνουμε ενα αφιέρωμα σήμερα.
Οι σκίουροι της Ξάνθης είναι οκτώ λεπτοκαμωμένα συμπαθητικά ζωάκια. Τέσσερις σκίουροι και άλλες τόσες σκιουρίνες. Τέσσερα ευτυχισμένα ζευγάρια. Ζούνε στο περιαστικό άλσος της πόλης, σε τέσσερα γειτονικά μεταξύ τους πεύκα. Πολλές φορές οι ταξιδιώτες, οι διερχόμενοι, τους βλέπουν να διατρέχουν τους κορμούς, τα κλαδιά των δένδρων του περιαστικού άλσους, με τις καλοχτενισμένες θυσανωτές ουρές τους. Άλλοτε με καρύδια στα χέρια, άλλοτε χαιρετόντας στη δική τους γλώσσα, αντιληπτή σε όσους συνηθίζουν να παρατηρούν, να συνομιλούν με τα ζώα. Ποιοί είναι αυτοί;
Τα παιδιά.
Όλου του κόσμου τα παιδιά.
Έχουν δικό τους κώδικα επικοινωνίας τα παιδιά. Με τα μεγάλα η μικρά όπως επι του προκειμένου ζώα.
Οι σκίουροι της Ξάνθης έχουν ξέχωρες αντιλήψεις για τη ζωή.
Κρίνουν πως πρώτιστα τα παιδιά, οχι λιγότερο όλοι οι άνθρωποι, μικροί – μεγάλοι πρέπει να ζουν αρμονικά.
Στενοχωριούνται όταν μαθαίνουν απο τους υπολογιστές που διαθέτουν η τα δίκτυα επικοινωνίας που έχουν με το ζωϊκό βασίλειο σε ολο τον κόσμο πως η αγάπη, η καλοσύνη, δίνουν τη θέση τους σε βαρβαρότητες.
Τα παιδιά απο τη Συρία, τα παιδιά που ξενυχτούν μπροστά στους αγκαθωτούς φράχτες που ορθώνουν οι διάφορες χώρες στα σύνορά τους μέσα στις λάσπες, το κρύο, χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα, στενοχωρούν αφάνταστα τους σκίουρους.
Στο πεύκο – φωλιά των δυο απο τους οκτώ σκίουρους της Ξάνθης, είναι το στρατηγείο απο όπου γίνεται η επικοινωνία με ολα τα πουλιά και τα ζώα του πλανητικού μας συστήματος.
Εφέτος, με κατεπείγουσα ανακοίνωση ζητήθηκε απο τους ερωδιούς, τα φλαμίνγκος, τις χήνες, άλλους φτερωτούς κατοίκους διαφόρων χωρών να συγκεντρώσουν οσα περισσότερα πούπουλα μπορούν.
Οι καλές νεράϊδες θα τα μετατρέψουν σε ζεστά παπλωματάκια.
Το σιτάρι θα το κάνουν αχνιστό ψωμί.
Το κρέας με τα κηπευτικά λαχταριστό φαγητό.
Την ζάχαρη θα την δώσουν μορφή γλυκών.
Αυτά ολα οι υπόλοιποι σκίουροι με τις κάτασπρες χήνες, τους ταχυδρόμους των παιδικών ονείρων θα τα στείλουν παντού όπου τα παιδιά με τους γονείς τους που δοκιμάζονται σκληρά, τα έχουν ανάγκη.
Μέρα και νύχτα δουλεύουν όλοι.
Σκίουροι, χήνες, ερωδιοί, φλαμίνγκος, ξωτικά, νεράϊδες.
Το περιαστικό άλσος της Ξάνθης θυμίζει αεροδρόμιο μεγαλούπολης.
΄΄ Η καρδιά, η ψυχή σας, είναι πολύ – πολύ μεγαλύτερη απο την ουρά σας ΄΄ σχολίασε πρόσφατα σε ανταπόκριση απο την Ξάνθη σχολιαστής μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου απο χώρα της Αμερικανικής ηπείρου.
΄΄ Αυτό είναι το πιστεύω μας, αυτή είναι η αποστολή μας, αυτός είναι ο προορισμός μας ΄΄ η ομόφωνη απάντηση των σκίουρων της Ξάνθης, με τους συνεργάτες τους. Καλές γιορτές στο ανθρώπινο γένος ΄΄.