Με συνειρμούς παιδικής ηλικίας… Γλυκιά συνταγή και ακαταμάχητη, με γευστικότατο αρωματικό ζελέ (πελτέ), κονιάκ, κανέλα και ελκτικό άρωμα αστεροειδούς γλυκάνισου.

4 μεγάλα κυδώνια
3 κούπες καστανή ζάχαρη
1 ½ κούπας νερό
½ κούπας κονιάκ ή μπράντι
2 ξυλάκια κανέλας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
λίγα ολόκληρα γαρίφαλα
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
φιστίκια φιλέ (προαιρετικά)
1. Πλένουμε τα κυδώνια, τρίβουμε να φύγει το χνούδι, κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη (δεν τα ξεφλουδίζουμε). Τοποθετούμε σε ταψί και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
2. Σιγοβράζουμε για 15΄τα κουκούτσια με το νερό, το κονιάκ, τα ξυλάκια κανέλας και τους γλυκάνισους. Στραγγίζουμε, προσθέτουμε 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ραντίζουμε τα κυδώνια (προσθέτουμε και τα ξυλάκια κανέλας και τους αστεροειδείς γλυκάνισους).
3. Βάζουμε στο φούρνο στους 180°C, αφού καρφώσουμε στο κάθε κομμάτι κυδωνιού από ένα γαρίφαλο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, για 50΄. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, περιχύνουμε τα κυδώνια με το σιρόπι του ταψιού και τα αφήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (1 ώρα και 10΄ περίπου).
4. Σερβίρουμε σε πιατέλα περιχύνοντάς τα με το γευστικότατο αρωματικό ζελέ που σχηματίστηκε.
Συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό και αμύγδαλο φιλέ, ή παγωτό ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος.