Με στόχο τη δημιουργία ενός νέου, ευέλικτου μοντέλου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος έριξε στο τραπέζι ένα νέο «χαρτί» που αφορά στην ένταξη των υποψηφίων σε σχολές χωρίς να υποβάλλονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια θα ορίζουν τα επιπλέον προαπαιτούμενα για σχολές υψηλής ζήτησηςΣτην εν λόγω πρόταση τονίζεται ότι για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σημαντικό ρόλο θα παίζει το απολυτήριο των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Υπουργείο Παιδείας και τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τα επιπλέον προαπαιτούμενα για τις σχολές υψηλής ζήτησης.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο κ. Λιάκος εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητες οι Πανελλαδικές για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ, προσθέτοντας ότι σε ορισμένα τμήματα χαμηλής ζήτησης οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις. Ο ίδιος έκρινε ότι οι σχολές για τις οποίες είναι αναγκαίες οι εξετάσεις είναι ελάχιστες και διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με την εισήγησή του, θα υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας, αναλόγως με τα κριτήρια που θα διαμορφωθούν με την παρέμβαση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Έτσι, επί τάπητος βρίσκεται το κλιμακωτό «ξήλωμα» των Πανελλαδικών αλλά και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, προκειμένου το όλο σύστημα να μην είναι τιμωρητικό, αλλά αυστηρό για τους «κοπανατζήδες».

Σχετικά με τα κριτήρια εισαγωγής σε σχολές, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής είπε ότι δεν θα σχετίζονται «με την προηγούμενη γνώση».

Οι αλλαγές που προτείνονται συνδυάζονται και με την αυτονόμηση του Λυκείου, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Λιάκο θα αναδιαμορφωθεί πλήρως.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε σε τρεις γνωστικούς τομείς, οι οποίοι θα πρέπει να διέπουν το Λύκειο:
α) ανθρωπιστική, φιλοσοφική, ιστορική παιδεία
β) μελέτη περιβάλλοντος, σώματος και θετικές, φυσικομαθηματικές σπουδές και
γ) τέχνη, πολιτισμός.

Αναφορικά με τον νέο σχεδιασμό, ο υπουργός Νίκος Φίλης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, «αλλά αυτό έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων».