Το Νομοθετικό Συμβούλιο της βόρειας περιφέρειας του Σουδάν εξετάζει ισχυρισμούς ότι κινεζικές εταιρείες έχουν θάψει ραδιενεργά πυρηνικά απόβλητα στην έρημο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φράγματος Μέροου.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Σουδάν (SAEC), Μοχάμεντ Σιντίγκ, 60 δοχεία με τοξικά απόβλητα μεταφέρθηκαν στο Σουδάν μαζί με υλικά κατασκευής και μηχανήματα για την κατασκευή του φράγματος. Ο Σιντίγκ ισχυρίζεται ότι 40 κιβώτια θάφτηκαν στην έρημο κοντά στο εργοτάξιο του φράγματος ενώ άλλα 20 έχουν μείνει έξω στην ύπαιθρο. Ο επικεφαλής της επιτροπής υπηρεσιών στο νομοθετικό συμβούλιο, Αλί Χασάν Μπετάικ, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει το ζήτημα ως επείγον, και θα εξετάσει τις εκθέσεις σχετικά με την ταφή των πυρηνικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με τον Μπετάικ, η επιτροπή είχε προηγουμένως ζητήσει επιστημονικές απόψεις για τα αίτια της αύξησης της συχνότητας ορισμένων παθήσεων στην περιοχή, όπως ο καρκίνος και η νεφρική ανεπάρκεια. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των συνηθισμένων για την περιοχή δραστηριοτήτων εξερεύνησης χρυσού, που σηματοδοτούν σοβαρές οικολογικές απειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φράγμα Μέροου, το οποίο βρίσκεται κοντά στον τέταρτο καταρράκτη του Νείλου, ολοκληρώθηκε το 2009 από κοινοπραξία κινεζικών, γαλλικών και γερμανικών επιχειρήσεων, και σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτήθηκε από την Κίνα.

Εξάλλου, η Κίνα πρόσφατα ολοκλήρωσε συμφωνίες δισεκατομμυρίων τόσο με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και με την Αργεντινή, για την κατασκευή ενός και δύο πυρηνικών σταθμών, αντίστοιχα, στα εδάφη των χωρών αυτών.