Έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, τα οποία ανήκουν στο Κρατικό Μουσείο «Ελ Γκρέκο» του Τολέδο, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν στη Ρόδο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η μεταφορά των έργων από την Ισπανία, προκειμένου να εκτεθούν στη Ρόδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Περιφέρεια Castilla-La Mancha, José Julián Gregorio.
Οι συζητήσεις έγιναν στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης των γλυπτών πινάκων του καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου, που τέλεσε ο περιφερειάρχης στο Κρατικό Μουσείο «Ελ Γκρέκο» την περασμένη Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, παρόντος και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Από το Τολέδο, όπου βρίσκεται, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο πολιτισμός αποτελεί το ύψιστο αγαθό, την πολυτιμότερη κληρονομιά που σπάει τα στεγανά, ανοίγει δρόμους φωτός, ενώνει τους λαούς και τις χώρες. Αποτελεί μοναδικό προνόμιο η ενεργός συμμετοχή μας σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, όπως τα εγκαίνια της έκθεσης του Νίκου Φλώρου για τον Γκρέκο, σε έναν τόπο ιδιαίτερα εμβληματικό, όπως είναι η πόλη του Τολέδο και το Μουσείο Ελ Γκρέκο, εδώ όπου τα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου εκτίθενται με τρόπο εκθαμβωτικό».

»Θεωρούμε χρέος μας, αυτήν τη μοναδική εμπειρία ζωής που είχαμε αυτές τις μέρες, μπροστά στο έργο ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης, να δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και στα εκατομμύρια των επισκεπτών μας να τη ζήσουν. Είμαι βέβαιος ότι τα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ενός αντισυμβατικού καλλιτέχνη της εποχής του, που έσπασε τους κυρίαρχους κώδικες της ακαδημαϊκής ζωγραφικής και χειρίστηκε επαναστατικά το φως, θα βρουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναδειχθούν στο νησί του φωτός», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.