Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
«Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα»

Η Διεύθυνση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης,
η Διεύθυνση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και
ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)
διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο

την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, ώρα 17:00 – 20:00
στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
(Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9, Ξάνθη)

Το σεμινάριο έχει σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών των νομών Ξάνθης και Ροδόπης σχετικά με το το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα» που εκπόνησε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) για τη σημασία του έργου των δημιουργών (συγγραφέων, εικαστικών, φωτογράφων, μουσικοσυνθετών, δημιουργών λογισμικού, κλπ.) και δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων (τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών, εκδοτών, παραγωγών ταινιών και δισκογραφικών εταιρειών). Η σημασία των δικαιωμάτων αυτών είναι στενά συνυφασμένη με το ρόλο ανθρώπων και εταιρειών στην πολιτιστική άνθιση μίας χώρας, στην αύξηση και ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν βασικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Επίσης θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ θα συμμετάσχει με παρέμβαση ο κος Χαράλαμπος Δαραδήμος, Εικαστικός-Εκπαιδευτικός.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης (κα Ευλαμία Χαμαλίδου): τηλ. 25413 50383, e-mail: ypsd@dipe.xan.sch.gr
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να κατεβάσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΟΠΙ www.opi.gr

Η προώθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται με την υποστήριξη του OHIM (Office for the Harmonization in the Internal Market).

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
«Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα»

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ξάνθης και η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κομοτηνής διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 ώρα 17:00-20:00, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, (Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9, Ξάνθη).
Το σεμινάριο έχει σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών Ξάνθης και Ροδόπης σχετικά με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και να παρουσιάσει το το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) για τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων.

Το εν λόγω πρόγραμμα διαμορφώθηκε με σκοπό να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη σύγχρονη κοινωνία και το ρόλο της ως καθοριστικού παράγοντα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

17:00 – 17:15 Εγγραφές

17:15 – 18:15 Μέρος Ι

• «Βασικές αρχές πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων»
Μαρία Σινανίδου, Επιστημονική Συνεργάτης ΟΠΙ

18:15 – 18:30 Διάλειμμα

18:30 – 19:30 Μέρος ΙΙ

• Παρέμβαση δημιουργού ή εκτελεστή καλλιτέχνη
Χαράλαμπος Δαραδήμος, Εικαστικός

• Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα»,
Παρουσίαση ιστοσελίδας ΟΠΙ www.opi.gr
και ιστοσελίδας εκπαιδευτικού προγράμματος www.copyrightschool.gr
Νίκος Σταυρόπουλος, Υπεύθυνος Πληροφορικής ΟΠΙ

19:30 – 20:00

Ερωτήσεις και Συζήτηση

Η προώθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται με την υποστήριξη του OHIM (Office for the Harmonization in the Internal Market).