Το πρωί της Τρίτης 20ης Οκτωβρίου 2015, Απόστρατοι Αξιωματικοί των Τεθωρακισμένων, με επικεφαλής των Πρόεδρο Στρατηγό ε.α.Χρήστο Παπαδογεωργόπουλο (ο αγαπημένος μου Ίλαρχος στο ΚΕΤΘ όταν ήμουν Ανθυπίλαρχος το 1968), επισκεφθήκαμε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα, όπου ο Διοικητής του Ταξίαρχος Γεώργιος Υφαντής με στελέχη του ΚΕΤΘ, της ΣΑΤΘ και των ΥΕΑ, μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους εκπαιδεύσεων των Αξιωματικών και των οπλιτών.
Αίθουσες εκπαιδεύσεως με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξομοιωτές για τους οδηγούς και πυροβολητές, υπόστεγα με άρματα για πρακτική εξάσκηση των πληρωμάτων, δίνουν σε όλους την εντύπωση ότι το σπουδαίο αυτό Κέντρο Εκπαιδεύσεως εκπληρώνει απόλυτα την αποστολή του.
Μαζί μας ήταν και ένας παλιός μαυροσκούφης, ο Έφεδρος Ανθυπίλαρχος Κώστας Αφεντάκης, ο οποίος υπηρέτησε το 1970 στην 21 ΕΜΑ στην Ξάνθη και αργότερα στο ΣΥ.Τ στο Γουδί και αφού απολύθηκε (μετά από 27 μήνες θητεία) ξενιτεύτηκε στον Καναδά, όπου σήμερα διαπρέπει ως επιχειρηματίας.
Το μυαλό του Κώστα Αφεντάκη ήταν πάντα στην Πατρίδα την Ελλάδα και στην καρδιά του είχε το Όπλο των Τεθωρακισμένων, γιατί έζησε έντονες στιγμές, γνώρισε κόσμο, ανδρώθηκε και το θεωρεί ¨Μεγάλο Σχολείο¨. Υπηρετήσαμε μαζί στην 21 ΕΜΑ (τότε στην Ξάνθη και σήμερα στην Αλεξανδρούπολη), από την οποία ακόμη θυμάται τους Αξιωματικούς του και πριν απολυθεί υπηρέτησε στο ΣΥ.Τ με Ίλαρχο τον έγκριτο δικηγόρο σήμερα κ. Ρώμα.
Ήλθε λοιπόν από τον Καναδά προ ημερών ο εξαιρετικός αυτός άνθρωπος με σκοπό να συναντήσει παλιούς συναδέλφους του και να θυμηθεί αυτά που έζησε πριν σαράντα πέντε (45) χρόνια.
Συμμετείχε ως προσκυνητής, στις εκδηλώσεις των Τεθωρακισμένων Αξιωματικών στο Μέτσοβο όπου ¨στήθηκε¨ (και με δική του συμμετοχή στη δαπάνη) το Μνημείο της Μεραρχίας Ιππικού και με τον Ίλαρχό του κι’ εμάς έζησε στιγμές συγκίνησης στο ΚΕΤΘ στην Αυλώνα.
Αγκαλιές, φιλιά, δάκρυα συγκίνησης και αναμνήσεις περασμένων χρόνων. Τον τίμησαν οι μαυροσκούφηδες τον Έφεδρο Ανθυπίλαρχο Κώστα Αφεντάκη και μαζί με τα αναμνηστικά του χάρισαν ένα μαύρο μπερέ. Τον φόρεσε πανευτυχής και μας χαιρέτησε όλους στρατιωτικά.
Στιγμές ανεπανάληπτες ζήσαμε όλοι οι υπηρετήσαντες στο Όπλο των Τεθωρακισμένων και ο ιδιαίτερα ο τιμηθείς Ανθυπίλαρχος, τον οποίο συνόδευε ο αδελφός το Απόστρατος Αντιπτέραρχος.
Στο τέλος ο Κώστας Αφεντάκης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, φύτεψε και ένα δενδρύλλιο ελιάς προς ανάμνηση του γεγονότος της επισκέψεώς του στο ΚΕΤΘ.
Ακολούθησε δεξίωση, στην οποία ήταν παρών και ο Διευθυντής Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Παράσχος και επιστρέψαμε με ¨γεμάτες τις μπαταρίες μας¨ στην Αθήνα.
Καλώς όρισες στην Πατρίδα μαυροσκούφη Κώστα Αφεντάκη και σ’ ευχαριστούμε για την χαρά και την συγκίνηση που μας έκανες να νοιώσουμε.
Θερμά συγχαρητήρια στους Αξιωματικούς του ΚΕΤΘ και ιδιαίτερα στον Ταξίαρχο Γεώργιο Υφαντή για την υποδοχή και την εξαιρετική ξενάγηση.

Αντγος ε.α.
Νικόλαος Φωτιάδης
Επίτιμος Υδκτής Δ΄Σ.Σ.