ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

Ι. Επίσκεψη της Κοινοτικής Κτηνιατρικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5/11/2015 η επίσκεψη της Κοινοτικής Κτηνιατρικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης, η οποία επισκέφθηκε την περιοχή μας μετά από αίτημα των κτηνιατρικών αρχών. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης εξετάσθηκαν οι συνθήκες εμφάνισης του νοσήματος, η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή και η συσχέτιση με την κατάσταση στην Τουρκία , το πρόγραμμα του εμβολιασμού και η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του νοσήματος.
Στις συσκέψεις που έλαβαν χώρα και σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, διεξήχθη μια διεξοδική συζήτηση για την υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης του νοσήματος και ελαχιστοποίησης των ζημιογόνων επιπτώσεων στην περιοχή.
Τα σημαντικότερα ζητήματα που έθεσαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, έγιναν αποδεκτά από την ομάδα και θα διατυπωθούν ως κοινή πρόταση στην Μόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι:
1. Ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιοχής
2. Εξέταση της πολιτικής στα εμβολιασμένα κοπάδια όταν εμφανίζουν ασθενές ζώο 28 ήμερες μετά τον εμβολιασμό (θανάτωση μόνο του ασθενούς ζώου)
3. Εξέταση των μέτρων για την μετακίνηση των εμβολιασμένων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και ελαχιστοποίησης των ζημιογόνων επιπτώσεων στην κτηνοτροφία
4. Απλοποίηση των διαδικασιών προμήθειας του εμβολίου και δημιουργία Τράπεζας Εμβολίων στην χώρα και την Ε.Ε
5. Επέκταση του εμβολιασμού στην Κεντρική Μακεδονία για να δημιουργηθεί ζώνη ανάσχεσης του νοσήματος
6. Διερεύνηση για την λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, που θα επιχορηγείται από την Ε.Ε και από τις τρεις γειτονικές χώρες.
ΙΙ. Πληροφορίες για την εξέλιξη του νοσήματος
i. Ν. Έβρος : ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός(10.541 ζώα). Διαπιστώθηκαν 60 εστίες και θανατώθηκαν 3.939 ζώα. Τελευταίο κρούσμα στις 1/10/2015.
ii. Β. Έβρος : ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός (4.000 ζώα ). Διαπιστώθηκαν 4 εστίες και θανατώθηκαν 285 ζώα. Τελευταίο κρούσμα στις 1/10/2015.
iii. Ξάνθη: εμβολιάσθηκαν 20.000 ζώα (72%). Διαπιστώθηκαν 18 εστίες και θανατώθηκαν 348 ζώα
iv. Ροδόπη: εμβολιάσθηκαν 9.372 ζώα (33%). Διαπιστώθηκαν 4 εστίες και θανατώθηκαν 41 ζώα
v. Καβάλα: εμβολιάσθηκαν 3.119(52%). Διαπιστώθηκε 1 εστία και θανατώθηκαν 85 ζώα, Τελευταίο κρούσμα στις 1/10/2015.
vi. Αποφασίστηκε η επέκταση του εμβολιασμού κατά τον άξονα Χαλκιδική –Θεσσαλονίκη- Κιλκίς και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός της Δράμας και των Σερρών ,
vii. Τέλος έχουν παραληφθεί (Τέταρτη 4/11/2015) όλες οι δόσεις των εμβολίων που αγοράστηκαν με δαπάνη της Περιφέρειας.