Είναι πραγματικά η νίκη Ερνοτγάν, τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται; Και γιατί έπεσαν έξω όλες σχεδόν οι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα; Ποια είναι τα αίτια αυτής της συντριπτικής μεταστροφής του εκλογικού σώματος στην Τουρκία μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Πως το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP (τουρκικά: Adalet ve Kalkınma Partisi, AK PARTİ) κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές, ανατρέποντας δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις και προγνωστικά, που την τελευταία εβδομάδα προέβλεπαν αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης;
Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα την δίνουν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι με ανακοίνωση τους εξέφρασαν τη λύπη τους για το κλίμα «βίας» που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που διεξήχθη στην Τουρκία πριν από τις βουλευτικές εκλογές και κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν για τις πιέσεις που ασκεί στον ανεξάρτητο Τύπο. «Η εκστρατεία αμαυρώθηκε από τη βία», εκτιμά ο ΟΑΣΕ σε κοινή έκθεσή του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι παρατηρητές, επεσήμαναν ότι οι βιαιότητες αυτές «εμπόδισαν τη δυνατότητα των υποψηφίων να διεξαγάγουν μια ελεύθερη προεκλογική εκστρατεία», ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Ο ΟΑΣΕ αναφέρεται ακόμα σε «παρεμβάσεις στη συντακτική αυτονομία των μέσων ενημέρωσης» από την πλευρά του καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με τρόπο «μη δίκαιο» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης… Η προεκλογική εκστρατεία σηματοδοτήθηκε από υπερβολικά πολύ φόβο και ο φόβος είναι ο εχθρός της δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα, ο Ελβετός βουλευτής του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέας Γκρος.
Υπάρχουν όμως κι άλλα πολλά γεγονότα που επαληθεύουν το κλίμα βίας και ανασφάλειας που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Η κρατική τουρκική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση [στη τουρκική γλώσσα: Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu – (TRΤ)], κατά τον τελευταίο μήνα (προεκλογική περίοδο) ήταν το όχημα δημόσιας προπαγάνδας του Ερντογάν, αφού πρόβαλε το ΑΚΡ για 30 ώρες και το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών [τουρκικά: Halkların Demokratik Partisi (HDP), κουρικά: Partiya Demokratik a Gelan] για 18 λεπτά! Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές η τουρκική τηλεόραση έδειχνε τον Ερντογάν επί 44 ώρες να μιλά στο κοινό! Να σημειωθεί ότι, εμπάργκο εναντίον του HDP επιβλήθηκε απ’ όλα σχεδόν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την είδηση του Οκτάι Τζαντεμίρ από το Πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ», ο Νιζαμί Γιαντζάρ, πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης και το στέλεχος Μεχμέτ Γιουτζέλ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Γκιόλμπασι, διακρίνονται (υπάρχει σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο) να μοιράζουν στο εκλογικό κέντρο του ΑΚΡ χρήματα στον κόσμο που υπογράφει κάπου! Ακούγονται μάλιστα να λένε σε αυτούς που πουλάνε την ψήφο τους πως «Θα φέρετε και μια ψήφο ακόμα».
Τούρκος στρατιωτικός που έκοψε το δρόμο στους βουλευτές του HDP Σααντέτ Μπετσερικλί και Αϊσέ Ατζάρ ακούγεται πολύ καθαρά να λέει στην Μπασαράν: «Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει προεκλογική εκστρατεία». Ξέρουμε, δήλωσε η Μπασαράν, πως υπό το ελεγχόμενο και δολοφονημένο από την κυβέρνηση νομικό σύστημα δεν θα μπορέσουμε να αποσπάσουμε αποτέλεσμα, αλλά αν χρειαστεί θα πάμε αυτή την υπόθεση ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν θα παραμείνουμε θεατές στην αφαίρεση του βασικού μας ανθρώπινου δικαιώματος για μετακίνηση (ποια Ευρώπη και ποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο, προσκυνημένοι είναι όλοι τους!)
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και μέσα από τα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου στα οποία γίνεται αναφορά σε φίμωση του Τύπου: Ο κ. Ερντογάν επέδειξε ελάχιστο σεβασμό για την ελευθερία του Τύπου … η Τουρκία θεωρείται η χώρα με τις περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων στον κόσμο! Τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι δημοσιογράφοι που τόλμησαν να γράψουν ή να μεταδώσουν ειδήσεις για τα λεγόμενα ευαίσθητα θέματα, ιδίως της τρομοκρατίας, έχουν βρεθεί οι ίδιοι κατηγορούμενοι για παραβίαση του Νόμου. Τέλος σημειώνεται, ότι μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, περίπου πενήντα διεθνή μέσα, ανάμεσα στα οποία και το Γαλλικό Agence France-Press (AFP), έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο για να του κοινοποιήσουν την ανησυχία τους όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν το κουρδικό κόμμα να καταφέρει μεν να παραμείνει πρώτο στη νοτιοανατολική Τουρκία, χάνοντας, όμως, ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους και συνολικά 21 βουλευτές, μέσα σε διάστημα πέντε μόλις μηνών! Κάποιοι χρεώνουν την αποτυχία αυτή και στην αδυναμία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς για άνοιγμα προς όλους τους πολίτες και στη μη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας από το ίδιο το κόμμα. Πρόκειται ασφαλώς για τη μισή αλήθεια, αφού ως γνωστόν της απόφασης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς προηγήθηκαν οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων στο Σουρούτς και την Άγκυρα.
Για διαφορετικούς λόγους, το ισλαμικό AKP, κατάφερε να κερδίσει και μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ) με αποτέλεσμα το τελικό 49,48%, το οποίο του εξασφαλίζει πλήρη αυτοδυναμία με 317 βουλευτές σε σύνολο 550 εδρών στην νέα τουρκική εθνοσυνέλευση. Στόχος πλέον του Ερντογάν, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα για απόλυτο έλεγχο της εξουσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα μεγάλα μέτωπα και οι καταιγιστικές εξελίξεις στην περιοχή μας, δικαιολογημένα προκαλούν μεγάλες ανησυχίες που εντείνονται ακόμα περισσότερο, αφού ως γνωστό ο βίος και η πολιτεία Ερντογάν δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους… Σπόνσορας του ISIS ήταν είναι ο νέος σουλτάνος της Άγκυρας. Όσο για τους πανηγυρίζοντες στη Λευκωσία, το αφήνω ασχολίαστο. Δεν είναι η πρώτη μας φορά που κουνούμε τα πόδια μας προτού να καβαλικέψουμε ….
Υ.Γ.: Ήδη οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας επέβαλαν απαγόρευση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον βάσεων των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Ιράκ ….

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.avgoustis@hotmail.com