Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών οι αγρότες σε πρώτη φάση θα πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις και συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Λάρισα.
Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος επισήμαναν ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο επίκειται αφανισμός της αγροτιάς και προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις με κλείσιμο οδικών αρτηριών στον κάμπο του Νέστου και στον Έβρο.

«Δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανείς τον λογιστή του», σημείωσε με έμφαση ο κ. Καλπακίδης, «για να του πει ότι είναι η ώρα να αρχίσει να μαζεύει χρήματα και να φύγει στο εξωτερικό. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα κέρδη από τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή μας κυμαίνονται μεταξύ 10.000-18.000 €, ίσως και λίγο λιγότερα και με δεδομένο ότι ο φόρος θ’ ανέβει στο 26%, θα μπει ένα επιπλέον 10% στα αγροτικά εφόδια, θα διπλασιαστούν οι εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα, και θα πληρώνεται τέλος επιτηδεύματος, καταλαβαίνετε ότι ο λογαριασμός θα δείχνει μείον».

Θα πάνε τρεις φορές πάνω τα ασφάλιστρα. Σήμερα, το 40% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν, θα το κάνουν με τριπλασιασμό των εισφορών;

«Δεν μπορώ να καταλάβω», συνέχισε ο κ. Καλπακίδης, «εφόσον ζητείται από τους αγρότες, γιατί να μην πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και οι επαγγελματίες βουλευτές. Γιατί να κόβονται οι συντάξεις στους υπερήλικες και να μένουν οι μισθοί των 5.000-6.000 € και τα τόσα προνόμια σε βουλευτές και μεγαλοϋπαλλήλους των ΔΕΚΟ»;

“Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο την επόμενη μέρα θα είμαστε στους δρόμους”
Από τη δική του μεριά ο Νίκος Δημόπουλος υπογράμμισε ότι «η απόφαση είναι ειλημμένη, εφόσον ψηφιστεί στις 15 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για το φορολογικό, την επόμενη μέρα θα είμαστε στους δρόμους, κλείνοντας το Τελωνείο του Έβρου και τους δρόμους στον κάμπο του Νέστου. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο του φορολογικού είναι ανεπιθύμητος. Ενδιάμεσα, θα γίνουν ενημερώσεις σε όλους τους τοπικούς φορείς για τη ζημιά που θα προκαλέσει στον αγροτικό κλάδο η ψήφιση του φορολογικού».

«Οι βουλευτές μάς λένε πως ό,τι έγραψε, έγραψε», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος και συνεχίζει: «οι ίδιοι πάλι μας λένε ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός και θ’ αναζητήσουν ισοδύναμα. Αυτό που κάνουν είναι καταστροφικό. Δεν θα μείνει κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος. Εκτός κι αν το κάνουν επίτηδες, ώστε να εισάγουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει καμία λογική. Θα πάνε τρεις φορές πάνω τα ασφάλιστρα. Σήμερα, το 40% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν, θα το κάνουν με τριπλασιασμό των εισφορών; Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο, που για τους κτηνοτρόφους της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης άφησε πίσω της πληγές η οζώδης δερματίτιδα και τα μοσχάρια είναι “μαρκαρισμένα”, καθώς τα σφάγια θα πωλούνται στη μισή τιμή, επειδή προέρχονται από μολυσμένη περιοχή. Χώρια ότι έχει ξεκληριστεί το ζωικό κεφάλαιο. Στην Περιφέρειά μας, το πρόβλημα είναι και δημογραφικό. Δεν θα μείνει κανένας στα χωριά. Έχουμε σύνορα από πάνω μας». «Κανείς δεν αναλογίζεται ότι από την αγροτιά και την κτηνοτροφία ζούνε άλλοι δέκα κλάδοι», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.