Οι νέοι φεύγουν από τον τόπο μας για να βρουν την τύχη τους και να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλων σε ξένες ανεπτυγμένες χώρες. Δεν είναι άγνωστο αυτό το θέμα στους κυβερνήτες αυτού του τόπου και μάλιστα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους οι νέοι άνθρωποι να βρεθούν στα ξένα. Ίσως επίτηδες ή ίσως γιατί είναι πραγματικά ανίκανοι να κάνουν κάτι για να συγκρατήσουν την νεολαία μας και ιδιαίτερα τους επιστήμονες που τόσο χρήμα και κόπος επενδύθηκε για να μορφωθούν. Δεν πειράζει έτσι και αλλιώς οι πολιτικοί μας έχουν να θρέψουν και τα δισέγγονά τους και μάλλον με τα δικά μας λεφτά. Έτερον εκάτερον.
Όμως εκείνο που πραγματικά προκαλεί ανάλγητη αίσθηση είναι ότι προκειμένου να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση «παίρνει» κεφάλια, με τον ξενιτεμό των νέων στηρίζει στην ουσία τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λόγος είναι ότι αυτοί οι έλληνες που μεταναστεύουν, σίγουρα με τις χαμηλότερες των αμοιβών στις ξένες χώρες, στηρίζουν και χτίσουν στην κυριολεξία το ασφαλιστικό σύστημα εκείνων των χωρών όπου και έχουν ξενιτευτεί.
Σύμφωνα με την εμπειρία της δεκαετίας του 60 που πολλοί Έλληνες βρέθηκαν για εργασία στο εξωτερικό, όταν επέστρεψαν πολλοί από αυτούς στην 20ετία, άφησαν πίσω τους τα ένσημά τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με δεδομένο ότι εκεί βρισκόταν σαν νέοι, εργαζόταν και το μόνο που πήραν ερχόμενοι πίσω στα πάτρια εδάφη ήταν οι κόποι της δουλειάς τους για να ζήσουν στην Ελλάδα το υπόλοιπο της ζωής τους. Στην ουσία…δεν έκαναν ή έκαναν μικρή χρήση των ασφαλιστικών τους εισφορών γιατί ήταν νέοι και δεν χρειαζόταν σε μεγάλο βαθμό.
Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα από τότε, γιατί μπορεί στο εξωτερικό, Γερμανία π.χ. οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι μεγάλες, το μεροκάματο όμως είναι μικρό.
Έτσι όταν θα επιστρέψουν μετά από 15-20 χρόνια πίσω στην Ελλάδα και λέμε τώρα, ίσως αλλάξουν τα δεδομένα και δεν θα μπορέσουν λόγω των χαμηλών αποδοχών να φέρουν χρήματα πίσω για να ενισχύσουν την Χώρα μας με δουλειές που θα ανοίξουν ή απλά θα καταναλώσουν, αλλά και δεν θα έχουν κάνει χρήση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι η Χώρες που δέχονται σήμερα, Έλληνες μετανάστες, θα είναι διπλά κερδισμένες. Και θα έχουν μυαλά για να κάνουν φτηνά την δουλειά τους και θα μείνουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία οι εισφορές των Ελλήνων μεταναστών.
Άραγε οι κυβερνόντες το αντιλαμβάνονται αυτό;