Πτωτικά κινήθηκε η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών (PCs) στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν περίπου 50% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών IDC, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Η έκθεση της εταιρείας για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής αναφέρει ότι, εξαιτίας και των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στη χώρα μας, οι πωλήσεις στην Ελλάδα «έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Πάντως, σύμφωνα με την IDC, η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς συνολικά οι πωλήσεις PCs στην ευρύτερη περιοχή Ευρώπης-Μ. Ανατολής-Αφρικής εμφάνισαν πτώση 23% στο τρίτο τρίμηνο εφέτος σε σχέση με πέρυσι.

Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και από την πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, το πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 10 της Microsoft δεν επέτρεψε την τόνωση της ζήτησης για νέους υπολογιστές.

Όσον αφορά την Ευρώπη, στη Γαλλία οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 21,2%, στη Γερμανία κατά 23,3% και στη Βρετανία κατά 11,1%. Συνολικά, οι πωλήσεις επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 23,3%, ενώ των φορητών κατά 22,8%.

Πρώτη από πλευράς πωλήσεων Η/Υ ήταν η αμερικανική HP με μερίδιο 23,7%, αλλά με μείωση πωλήσεων κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τη δεύτερη θέση της αγοράς κατέλαβε η κινεζική Lenovo με μερίδιο αγοράς 20,1% και μείωση πωλήσεων 20,1%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Dell, Acer και Asus.