Την πρόθεσή του να ανοίξει ολοταχώς τα «πανιά» της εξωτερικής πολιτικής σε νέα διεθνή πλαίσια με δύο νέες πρωτοβουλίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της «πρώτης» πρωτοβουλίας διεθνούς εμβέλειας της Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που μόλις έκλεισε τις πύλες της.

Στη συνέντευξη Τύπου που έκλεισε επίσημα τις εργασίες της Διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι η πρώτη θα αφορά μία ελληνική πρόταση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τις αξίες πάνω στις οποίες θα στηρίζεται η Ευρώπη στο μέλλον, ξεφεύγοντας από τον χαρακτήρα των κυρώσεων και του εμπάργκο. Η δεύτερη, η οποία ξεκίνησε από τετραμήνου στο ΥΠΕΞ, όπως είπε ο υπουργός, θα αφορά μία Διεθνή Γραμματεία των GS10, των μεγαλύτερων πολιτιστικά χωρών, για την ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού, ως ήπιας δύναμης της εξωτερικής πολιτικής, που ενισχύεται και από τη δύναμη του τουρισμού. Πρωτοβουλία στην οποία, όπως σημείωσε, έχουν ήδη συμφωνήσει αρκετές χώρες, από την Κίνα μέχρι το Μεξικό.

Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες έπονται του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την προστασία του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού, το οποίο ανακοίνωσε -κατά τις εργασίες της Διάσκεψης- μία προσπάθεια η οποία θα δρομολογηθεί άμεσα, με την συνδρομή των συμμετεχόντων τόσο ως προς τη διαμόρφωση, όσο και ως προς τους στόχους και τη δράση, με έδρα την Αθήνα και διεθνή συμμετοχή.

Σχετικά με την πρώτη του πρωτοβουλία, τη Διεθνή Διάσκεψη, η οποία στέφτηκε με επιτυχία, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, καθώς σε αυτή συμμετείχαν 80 ομιλητές από 45 χώρες, και κυρίως οι θρησκευτικοί ηγέτες της περιοχής της Μέσης Ανατολής, συμφωνήθηκε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία και η στήριξη του Ιράκ, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών για την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και μνημείων στην πληττόμενη περιοχή.