ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 18-10-2015 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Ἁγίας Σοφίας Ξάνθης.

Τρίτη 20-10-2015 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Ναό Ἁγίου Γερασίμου Βαφεΐκων.

ΩΡΑ: 11:00 Δοξολογία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυ- νομίας εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ
Σοφίας Ξάνθης.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ

Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν καί Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἡμῶν, ὅτι τήν Τρίτη 20 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. καί ὥρα 18:30 εἰς τήν αἴθουσαν τοῦ Γραφείου Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς τῆς καθ΄ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἐπί τὴς ὁδοῦ Θεμιστοκλέους καί Βλαχοπούλου γωνία, θά ὁμιλήσει ὁ Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἀνδρέας Γκαζέλης μέ θέμα «Ὀρθοδοξία καί κακοδοξία».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος κατά την παράδοση είναι ο ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, Ιατρός στο επάγγελμα ήταν εκείνο, που δηλώνει το όνομά του. Λουκάς! Όνομα λατινικό, που σημαίνει φωτεινός. Ήταν φως, φωτεινή ύπαρξη. Υπάρχουν φώτα χαμηλής τάσεως, που με κατάλληλη σύνδεση μεταβάλλονται σε φώτα υψηλής τάσεως. Αυτό συνέβη με τον Ευαγγελιστή Λουκά. Είχε φως από την ελληνική παιδεία αλλ’ ήλθε στιγμή, που συνδέθηκε με το φως της θείας αποκαλύψεως, με το φως του Χριστού.
Τη φλόγα της πίστεως ο Λουκάς την μετέδωσε και εξακολουθεί μέσα στους αιώνες να την μεταδίδει. Έγινε Ευαγγελιστής. Είναι ο συγγραφεύς δύο βιβλίων της Καινής Διαθήκης, του κατά Λουκάν Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων. Δύο πλέον οι αγάπες του Λουκά: Χριστός και Εκκλησία. Στη μία αγάπη, στο Χριστό, είναι αφιερωμένο το Ευαγγέλιό του. Στην άλλη αγάπη, στην Εκκλησία, είναι αφιερωμένο το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων που περιγράφει την ζωή των πρώτων χρόνων της Εκκλησίας.
Έγινε ο Λουκάς μαθητής του μεγάλου διδασκάλου, του κορυφαίου Παύλου, πνευματικό τέκνο του μεγάλου πατέρα, του στοργικού, αλλά και άγρυπνου Αποστόλου, θαυμαστής του φωτιστού της οικουμένης. Έγινε ακόλουθος, «συνέκδημος» του μεγάλου ιεραποστόλου, του πρώτου μετά τον Ένα. Ως ιατρός προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες στον Παύλο και στους Χριστιανούς. Προσέφερε όμως και ως ιστορικός. Χάρη στο Λουκά γνωρίζουμε τον Παύλο και τις περιοδείες του. Σε πολλά σημεία των Πράξεων μιλάει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Ήταν συνοδοιπόρος του Παύλου. Μαζί, όταν ο Παύλος έκανε το πρώτο ευρωπαϊκό άλμα και από την Τρωάδα βρέθηκε στους Φιλίππους. Μαζί του στην τρίτη περιοδεία, τότε, που αποχαιρέτισε ο Παύλος τους πρεσβυτέρους της Εφέσου στη Μίλητο. Μαζί του και στο θαλασσινό ναυάγιο, που υπέστη ο Παύλος, όταν υπό περιορισμόν μεταφερόταν στη Ρώμη. Μαζί του και στο κελλί της φυλακής. Όταν δε ο Παύλος θα εκφράζει το παράπονο, ότι όλοι τον είχαν εγκαταλείψει, θα κοιτάξει δίπλα του. Θα δει το Λουκά και θα σημειώσει: «Λουκάς έστι μόνος μετ’ εμού».
Μέσα από τη φυλακή εγκωμιάζει το Λουκά και γράφει στους Χριστιανούς της Εκκλησίας της Κολοσσών: «Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός, ο αγαπητός» και λέγει χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος: «Εγκώμιον και τούτο ου μικρόν, αλλά και σφόδρα μέγα, το Παύλου είναι αγαπητόν». Ας ζήσουμε έτσι αδελφοί στα βήματα του Αποστόλου ώστε να είμαστε ως πιστοί, αγαπητοί στους ανθρώπους, αγαπητοί στους αγίους, αγαπητοί προ παντός στον αγαπήσαντα ημάς Χριστό. ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ