ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι που έχουν τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις κοντά στον ΧΥΤΑ όπου φιλοξενεί το κυνοκομείο του δήμου της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους και ποιο συγκεκριμένα του κ. Τάσου Σαμλίδη από το χωριό Πετροχώρι και του κ. Κούρτογλου από την Θαλασσιά, αδέσποτα σκυλιά τα οποία βρίσκονται έξω από το κυνοκομείο, επιτέθηκαν χθες το βράδυ στην μονάδα του πρώτου και ακολούθως μπροστά στα μάτια δευτέρου, αγριεμένος σκύλος επιτέθηκε και πείρε μία προβατίνα μέσα από το κοπάδι του θανατώνοντας την.
Με την απογοήτευση καταγεγραμμένη στην χροιά της φωνής του ο κ. Τάσος Σαμλίδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα» και κατήγγειλε το περιστατικό λέγοντας ότι η μονάδα του βρίσκεται εκεί από το 1978 και το κυνοκομείο ήρθε μετά από αυτόν στην περιοχή.
Ακολούθως, ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν μέσα στο κυνοκομείο περίπου είκοσι σκυλιά γυρω γύρω όμως, τριγυρνούν αδέσποτα πάνω από 150 τα οποία όταν νυχτώσει ή ακόμη και την ημέρα, επιτίθενται στις σταυλικές εγκαταστάσεις και πνίγουν τα πρόβατα. Πάνω από είκοσι πρόβατα την περασμένη νύχτα βρήκαν το θάνατο από τα συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά. Μάλιστα, την χτεσινή νύχτα ο κ. Σαμλίδης άφησε στον χώρο χήνες, οι οποίες είναι επιθετικές σε επιθέσεις αγριεμένων σκύλων, όμως ήταν τόσο μεγάλη η μανίας τους, αναφέρει ο κτηνοτρόφος, που τα σκυλιά «χάλασαν» και τις χήνες.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο του ΕΛΓΑ που πήγε να εκτιμήσει την ζημιά, κατέγραψε 13 νεκρά ζώα και άλλα 7 τραυματισμένα και ετοιμοθάνατα.
Απογοητευμένος, κουρασμένος, ανήμπορος να αντιδράσει, αφού στο παρελθών αποτάθηκε στην αστυνομία και δεν έγινε τίποτα και ούτε βρήκε το δίκιο του, ανέφερε ότι πέρυσι η ευλογιά στάθηκε η αιτία να θανατωθούν 600 ζώα του και μέσα σε ένα χρόνο ξανάφτιαξε με δάνεια, κόπο και αγωνία το κοπάδι του. «Να το χάσω τώρα από τα σκυλιά; Πάει πολύ. Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».
Στην συνέχεια της συζήτησης με τους δύο κτηνοτρόφους, έγινε εκτενή αναφορά για δύο κυρίες οι οποίες ταΐζουν τα σκυλιά και σε συνεργασία με έναν γερμανικό φιλοζωικό σύλλογο όπου και τα εμπορεύονται.
Απαντώντας στις καταγγελίες ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τα αδέσποτα κ. Φερντούν ανέφερε ότι οι εν λόγω κυρίες είναι εθελόντριες και ουδεμία σχέση έχουν με όσα τις καταμαρτυρούν οι κτηνοτρόφοι.
Όσο δε για τα παράπονα και την αγωνία των κτηνοτρόφων περιορίστηκε μόνο να πει ότι ο δήμος κινείται στα πλαίσια του νόμου σημειώνοντας ότι το κυνοκομείο δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις των αδέσποτων με δεδομένο ότι στην περιοχή τα αδέσποτα βρίσκουν τροφή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επιτεθούν στα γύρω κοπάδια.
Παράλληλα και νέες καταγγελίες από τηλεθεατές ήρθαν να προστεθούν σχετικά με την επιθετικότητα των αδέσποτων στην περιφέρεια της Ξάνθης.
Αν οι δήμαρχοι δεν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τις ζωοφιλικές εταιρείες να βρούνε λύση ή να προτείνουν στην κυβέρνηση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, σίγουρα το πρόβλημα θα εξακολουθεί να παραμένει εκεί που είναι σήμερα.