ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που επιφέρει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δις ευρώ. Ασφαλιστικό, φορολογία, ΤΑΙΠΕΔ, υγεία, συγκοινωνίες, αγορά ενέργειας.

Αντιμέτωπο με τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου έρχεται το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών κρίνονται υπερβολικές. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα «ανέβηκαν» στο taxisnet τα νέα φουσκωμένα εκκαθαριστικά καθότι αποφασίστηκε ετεροχρονισμένα η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% στο 55%. Οι συντάξεις είναι και αυτές στο στόχαστρο (μείωση στο ύψος αυτών και αύξηση των ορίων ηλικίας). Η μεσαία τάξη αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος την ώρα που η μικρομεσαία επιχείρηση βάλλεται συνεχώς και η ιδιωτική πρωτοβουλία νοσεί.
Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, το νέο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας. Στα μέσα Οκτωβρίου θα φανεί στους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων η επιβάρυνση από την αύξηση του επιτοκίου. Η επιβάρυνση αφορά σε όλους όσους χρωστούν περισσότερα από 5000 ευρώ καθώς το επιτόκιο θα αναπροσαρμοστεί σε 5,05% από 3% που είναι σήμερα. Θα είναι μία περίοδος εξαιρετικά επίπονη για όλους μας, καθώς ο χειμώνας προμηνύεται πιο απαιτητικός οικονομικά για ένα νοικοκυριό που οφείλει να αντεπεξέλθει στα δεδομένα του τρίτου μνημονίου.

Η προδημοσίευση των τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ έρχεται κατά κάποιο τρόπο να «χρυσώσει το χάπι» και να δώσει ελπίδα. Άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και καινοτομία οι κερδισμένοι του νέου ΕΣΠΑ, με την ελπίδα τα προγράμματα αυτά να προκηρυχθούν γρήγορα ώστε να εισέλθουν σε πορεία υλοποίησης. 2,5 χρόνια μετά, η επαναφορά των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην αγορά, ίσως δώσει μία ικμάδα αισιοδοξίας.

Επιπρόσθετα, είναι δεδομένη η προσπάθεια του Υπουργείου να βάλει για τα καλά στη ζωή μας το λεγόμενο « πλαστικό χρήμα ». Με ξεκάθαρο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να αγοράσουν τα POS (τερματικά αποδοχής καρτών). Παρόλο που σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχο βιοτικό επίπεδο με το δικό μας η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, θεωρώ πως ο Έλληνας θέλει το χρόνο του για να αντικαταστήσει στις συναλλαγές του τα μετρητά. Παρά ταύτα, το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει άμεσα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Επί παραδείγματι η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ως ισοδύναμο της άμεσης φορολογίας.

Τα επιτελεία των σημαντικότερων Υπουργείων οφείλουν να αφουγκραστούν τις αγωνίες του κόσμου ψάχνοντας τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα. Μόνο έτσι θα υπερασπιστούμε την εθνική μας υπερηφάνεια αλλά και την αξιοπρέπειά μας.
Μέχρι τότε ΥΠΟΜΟΝΗ.

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ