Τα Τμήματα Ιστορίας της Τέχνης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, παρουσιάζουν στο κοινό της Ξάνθης, από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 20:00 και έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, την ατομική έκθεση της Ξανθιώτισσας ζωγράφου Λίτας Μαυρογένη, με τίτλο,

«Οι Καβαλάρηδες του φωτός»

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κ. Βασίλειος Μακέδος, Ιστορικός Τέχνης, Ακαδημαϊκός και υπεύθυνος εκπαίδευσης των Τμημάτων Ιστορίας της Τέχνης και επιμελητής της μόνιμης συλλογής έργων του Ιδρύματος.

Η Λίτα Μαυρογένη πιστή στο συμβολικό χαρακτήρα της δημιουργίας της, επανέρχεται στη θεματογραφία των Καβαλάρηδων του Φωτός την οποία είχε ξεκινήσει την δεκαετία του ’90 και με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου, καταπιάνεται και πάλι με τους καβαλάρηδες, σε ένα διαφορετικό αυτή τη φορά υπόβαθρο, με πιο έντονες αφαιρετικές τάσεις, χρησιμοποιώντας ισχυρότερα εξπρεσιονιστικά στοιχεία.

«Κοιτάζοντας τα έργα της Λίτας Μαυρογένη αναγνώρισα μια πολύ ταλαντούχα και εμπνευσμένη δημιουργό, μια γυναίκα, μια Ελληνίδα, που κουβαλάει όλο τον πλούτο της Ελληνικής σκέψης και του Ελληνικού πνεύματος, όλο τον πολιτισμό της Μεσογείου.

Η τέλεια ανατομία η λιτή και η απέριττη γραμμή της, μας μαρτυρεί ότι είναι άξια απόγονος του Φειδία και του Πλάτωνα. Τα άλογα στην ζωοφόρο του Παρθενώνα αποκτούν μια συνέχεια στη δική της τέλεια γραμμή γεμάτη παλμικότητα αλλά και αναφορά στον (ά)λογο Λόγο…!

Η δεδομένη και ευανάγνωστη υπέρβαση στην τέχνη της, είναι μια δύναμη και μια μαρτυρία πεφωτισμένου ανθρώπου.

Η τέλεια αποτύπωση, της στιγμής, η ταύτιση του αναβάτη με το άλογο, είναι μοναδικός συγχρονισμός ενός έμπειρου καβαλάρη που ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο για να περάσει μέσα από το Φως στο άχρονο. Όλα αυτά μαρτυρούν μια ιπποσύνη με ήθος και πίστη, αφιερωμένη στην υπηρεσία του καλού αγώνα.

Η Λίτα Μαυρογένη μπορεί και βλέπει πέρα από τον τοίχο διασχίζει το άπειρο και μας ενώνει με το Φως.

Διάχυτη παντού η διαρκή πάλη με το κακό που εκπορεύει δύναμη εσωτερική.
Δεν φοβάται να δει κατάματα αυτή την αλήθεια και να την κατανοήσει ο κάθε θεατής των έργων της. Κουβαλάει μέσα της όλη εκείνη την σοφία των προγονών της που φώτισαν την ανθρωπότητα.

Τα έργα της είναι μαντατοφόροι της ελπίδας για την κατάκτηση αυτής της αλήθειας
Στάθηκα με προσοχή μπαίνοντας βαθιά μέσα στα έργα της και όσο παρατηρούσα δάκρυα συγκίνησης γέμισαν τα μάτια μου…. Ταξίδεψα με το Φως της Ελλάδας και της μεσογείου στο άχρονο, το αιώνιο Φως.»

Angelo Rinalti
Venezia Marzo 1991

Η Λίτα Μαυρογένη γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Από παιδί είχε ταλέντο στη ζωγραφική, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτη ζωγράφος αρκετά χρόνια, εξελίσσοντας τις γνώσεις της επάνω σε διάφορες τεχνικές. Το 1998 σταματά την συμβατική ζωγραφική και κάνει μια μεγάλη στροφή στη συμβολική ζωγραφική όπου η φιλοσοφία και η πνευματικότητα θα επηρεάσουν άμεσα τις θεματογραφίες που επιλέγει. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Ιταλία (Πάντοβα και Βενετία), Γερμανία (Βερολίνο), Αυστρία (΄Ιμστμπουρκ), Ρωσία (Μόσχα), Τουρκία (Σμύρνη και Άγκυρα). Το 1993 περνάει ως κατ’ εξαίρεση ταλέντο στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και παρακολουθεί δύο χρόνια μαθήματα με δάσκαλο τον Νίκο Κεσανλή. Την περίοδο αυτή γίνεται μέλος στο Ελληνικό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και παράλληλα αναγνωρίζεται ως επαγγελματίας καλλιτέχνης από την aiap της UNESCO. Ιδρύει το μουσείο παιδικής τέχνης «Οικουμένη» και την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης μέσα από την οποία θεσμοθετούνται δύο Παγκόσμιοι Διαγωνισμοί για την παιδική τέχνη, η Biennale παιδικής ζωγραφικής και ο διπλός διαγωνισμός ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ κατασκευή κούκλας και συγγραφή παραμυθιού στους οποίους συμμετέχουν συνολικά 155 χώρες. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας και την Παιδική Ακαδημία της Μόσχας και το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού όπου και συνέβαλε στη δημιουργία του Μουσείου Παιδικής Τέχνης στη Λίμα.

Διάρκεια έκθεσης: 16/10 έως 27/11.
Ώρες επισκέψεων: καθημερινά 17:00-21:00 και πρωινές ώρες κατόπιν συνεννόησης.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη της οινοποιίας «ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ» και του ξενοδοχείου «Elisso» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για όλους.