Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για ανάπτυξη και στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας επέλεξε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης κ. Πλωμαρίτης τέως Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης να ξεκινήσει τη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας στο Νομό Ξάνθης. Έτσι με τις αποφάσεις 1662/7-10-2015 και 1664/7-10-2015 θεωρεί πως η καλύτερη λύση στην έλλειψη ειδικευόμενων και όχι ειδικών παθολόγων (υπηρετούν 5 ειδικοί Παθολόγοι και 3 ειδικευόμενοι!) είναι η πλήρης μετακίνηση (δηλαδή πρωινό ωράριο και εφημερίες) 2 ειδικών Γενικών Ιατρών από το Π. Ι. Ευλάλου και από το Κ.Υ. Σταυρούπολης στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου καθώς και άλλων 6 ειδικών Γενικών Ιατρών από τα Π .Ι. Κουτσού, Δροσερού, Σελέρου, Μύκης-Γλαύκης και από τα Κ.Υ. Αβδήρων, Σταυρούπολης και Εχίνου για εφημερίες στο πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής Κλινικής του Γ .Ν. Ξάνθης. Ας σημειωθεί πως το Π. Ι. Ευλάλου εξυπηρετεί άνω των 5000 πληθυσμού 2 Δήμων του Νομού Ξάνθης ενώ στο Κ.Υ. Σταυρούπολης υπηρετούν δυο (2) Γενικοί Ιατροί από τους οποίους ο ένας αποσπάται!
Επιπρόσθετα Γενικοί Ιατροί από τα συγκεκριμένα τρία (3) Κ.Υ. του νομού Ξάνθης καλύπτουν σε καθημερινή βάση με κυκλική εναλλαγή την πρωινή λειτουργιά του Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης, το ιατρείο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές επιτροπές όπως επίσης τα Τακτικά Εξωτερικά Παθολογικά Ιατρεία του Γ.Ν. Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή λειτουργίας του Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης (Απρίλιος 2014) 11 ειδικοί Γενικοί Ιατροί ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Διοικητή του Γ. Ν. Ξάνθης κ. Πάσχου να μετακινηθούν για κάλυψη των αναγκών σε πρωινό ωράριο. Μετά από παραίτηση δύο Γενικών Ιατρών οι υπάρχουσες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας- Περιφερειακά ιατρεία- ΠΕΔΥ Ξάνθης) λειτουργούν σε οριακό επίπεδο, καθώς υπάρχουν αρκετές μέρες όπου μόνο ένας Γενικός Ιατρός καλύπτει ολόκληρη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης) στο νομό και για επείγοντα και για τακτικά ιατρεία! Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η «εξπρές» αυτή μαζική και ταυτόχρονη μετακίνηση 8 Γενικών Ιατρών από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ προς το Νοσοκομείο πιθανό να δημιουργήσει άμεσα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε μία περιοχή με ήδη αποδυναμωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς να αποτελεί λύση στο πρόβλημα της πιθανής -«επίπλαστης» δυσλειτουργίας του νοσοκομείου Ξάνθης.
Η κίνηση αυτή του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης κ. Πλωμαρίτη με την προτροπή και ανοχή του Διοικητή του Γ. Ν. Ξάνθης κ. Πάσχου μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά οι φήμες ότι υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα Κ.Υ. και το Νοσοκομείο Ξάνθης να μετατραπεί σε αναβαθμισμένο ΚΥ αστικού τύπου αρχίζουν να πραγματοποιούνται αφού σε λίγο οι εφημερεύοντες στην Παθολογική Κλινική θα ναι οι περισσότεροι Ιατροί Πρωτοβάθμιας υγείας και όχι Δευτεροβάθμιας όπως οφείλουν να ναι στο Νοσοκομείο?

Σύλλογο Ιατρών ΕΣΥ-ΠΦΥ Νομού Ξάνθης