Σύμφωνα με τον κ. Γκαζίνη Κώστα Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης παρουσιάστηκαν άλλα δύο κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στην Ξάνθη στο χωριό Ζηλωτή και 1 στο Δασοχώρι όπου και θανατώθηκαν συνολικά 74 ζώα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι εμβολιάσθηκαν 12 με 13.000 ζώα και αναμένονται άλλα τόσα εμβόλια για να καλυφθεί στο 100% ο αριθμός των υπαρχόντων ζώων στον νομό Ξάνθης για να συμπληρώσει ότι αποκτούν ανοσία σε 10 με 12 ημέρες και πλήρη ανοσία σε είκοσι ημέρες.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, μόλις διαπιστώθηκε το κρούσμα, η Περιφέρεια ξεκίνησε ποιό έντονα τους ψεκασμούς για τα κουνούπια όπου εικάζεται πώς τα ζώα προσβλήθηκαν από την περιοχή της άλλης πλευράς του Νέστου.
Ο κ. Γκαζίνης εξέφρασε την αισιοδοξία του, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Έβρος είχε 60 εστίες μόλυνσης ενώ η Ξάνθη μόλις τέσσερις.
Επίσης ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης ανέφερε ότι μπορούν οι καταναλωτές να καταναλώνουν κρέας βοδινό με δεδομένο ότι η οζώδης δερματίτιδα δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, τονίζοντας ότι και με το γάλα βρέθηκε λύση, με δεδομένο ότι ο νομός Ξάνθης βγάζει την μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος σε όλη την Περιφέρεια, και αυτό κινείται πλέον εκτός νομού παστεριωμένο.
Στην συνέχεια ο κ. Λουκμακιάς, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης επιβεβαίωσε τα παραπάνω κρούσματα εκφράζοντας την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη εμφάνιση της ζωωνόσου στην Ξάνθη, μεταφέροντας στους επιστήμονες την σκέψη του ότι πιθανών εκτός από τα κουνούπια, τα τσιμπούρια τις σκνίπες κ.τ.λ. μπορεί να μεταφέρετε αυτή να μεταφέρετε με τα αγριοπούλια που ενδημούν κοντά σε λίμνες και ποτάμια.
Μιλώντας για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων ανέφερε ότι στην ουσία, μετά από ένα χρόνο, αυτή φτάνει στο 30% της παραγωγικής αξίας του ζωντανού, χαρακτηρίζοντας μεγάλο το πλήγμα στην οικονομία του τόπου.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Λουκμακιάς, ανέφερε ότι εξ αιτίας της δυσβάστακτης φορολογίας των αγροτοκτηνοτρόφων αυτοί ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Αυτό αποφασίστηκε, ανέφερε και απομένει ο χρόνος και ο τρόπος, εκφράζοντας την άποψη να μην εμποδίσουν κλείνοντας τους δρόμους, την συνέχιση της δραστηριότητας άλλων επαγγελματικών ομάδων.