Για την συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ξάνθης σχολιάζει τις θέσεις του Υπουργού Εργασίας

Ο «εξορθολογισμός και τα ενιαία κριτήρια» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που ανέφερε ο υπουργός εργασίας στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους εργατικών και συνταξιουχικών οργανώσεων, είναι το περιτύλιγμα του νέου σφαγιασμού στην κοινωνική ασφάλιση με συνεχείς μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, με απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, τη νεολαία.
Ο υπουργός εργασίας αναφέρθηκε σε μία νέα «αρχιτεκτονική» του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είτε μέσω φορολογίας είτε μέσω άλλων «υβριδικών μορφών», η οποία βρίσκεται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση που αντιμετωπίζει το δικαίωμα στη σύνταξη, στην πρόληψη και προστασία της Υγείας, την προστασία από εργατικό ατύχημα, σαν κόστος που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εμποδίζει την ανάπτυξη που έχει ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Με βάση τα παραπάνω αν δεν αποτρέψουμε το νέο έγκλημα, θα έρθουν άμεσα νέες μειώσεις στις συντάξεις. Φυσικά η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος δεν αναγνωρίζει καμία αναπλήρωση των απωλειών σε συντάξεις και δικαιώματα που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, αναφορικά με την 5ετη διαφορά που υπήρχε στη συνταξιοδότηση ανδρών-γυναικών, γνώμη του υπουργού είναι πως η ισότητα στα δύο φύλα σημαίνει και πλήρη ταύτιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων ανάμεσα τους. Είναι θέσεις και απόψεις που πίσω από το μανδύα της προοδευτικότητας μας γυρνούν δεκαετίες πίσω, σε περιόδους άγριας εκμετάλλευσης των γυναικών.
Οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» που έχουν δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας πρέπει να επιστραφούν από συνδικάτα και εργαζόμενους ως απαράδεκτες! Είναι προτάσεις πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει.
Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους, δε μπορεί να αφεθεί στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τη νεολαία σε διαρκή επαγρύπνηση. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση θα απαντηθεί αγωνιστικά, την πρώτη ώρα και μέρα σε κάθε πόλη.
Καμιά λαϊκή συναίνεση στο σφαγιασμό!
Με αγώνες να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα!